latinica  ћирилица
13/02/2019 |  14:56 | Аутор: СРНА

Меки: Београд није под притиском Алијансе, поштујемо војну неутралност

Шеф Канцеларије НАТО-а за евроатлантско и глобално партнерство Џејмс Меки изјавио је у Бриселу да Алијанса не излаже Србију никаквом притиску, те да има довољно питања на којима се може заједно радити.
НАТО - Фото: РТРС
НАТОФото: РТРС

- Србија и НАТО имају врло чврсто партнерство. Годишње имамо више од 150 заједничких активности, што је у интересу и НАТО-а и Србије - рекао је Меки током састанка министара одбране чланица Алијансе, преносе београдски медији.

Он је поручио да је на Београду да одреди будућност односа са НАТО-ом, који, како је нагласио, поштује војну неутралност Србије.

- Многе земље су врло блиски партнери НАТО-а, мада су војно неутралне -Аустрија, Швајцарска, Шведска и Финска. Неке од тих земаља су чланице ЕУ, што би и Србија жељела да буде - навео је Меки.

Одговарајући на питање да ли је НАТО забринут због руског хуманитарног центра у Нишу, Меки је изјавио да од Србије зависи одлука о томе са ким ће сарађивати.

- Ако су се одлучили за хуманитарни центар, то је у реду. На Србији је да одлучи са ким ће сарађивати и у којим областима - рекао је он и подсјетио да је прошле јесени одржана заједничка вјежба НАТО-а и Србије у вези са хуманитарним катастрофама.

- У то је НАТО укључен и ради са Србијом на јачању капацитета ради ширења могућности реаговања на хуманитарне катастрофе - истакао је Меки.