latinica  ћирилица
13/02/2019 |  14:58 | Аутор: БЕТА

Медији: Еди Рама наљутио Ангелу Меркел

Албански премијер Еди Рама, насупрот оном што говори, снажно лобира за размјену територија као рјешење за Косово те је наљутио њемачку канцеларку Ангелу Меркел.

То је објавио албански лист "Педесет пет" наводећи да је чињенице које Рама покушава да сакрије од јавности открио "један искрени интервју" косовског премијера Рамуша Харадинаја.

Како наводи лист, Харадинај је у интервјуу за телевизију Т7 "на једноставан и директан начин" открио три важна детаља о вечери одржаној у кући предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија.

Први је званична потврда онога о чему се дуго шушка а то је да Рама, супротно оном што каже, снажно лобира за постизање албанско-српског споразума кроз опасну опцију етничке подјеле и размјене територија.

Други је да то чини с подршком, иако прећутном, из Вашинготна супротстављајући се најмоћнијим европским земљама које одлучују о напретку Албаније према прикључењу ЕУ.

Трећи и најважнији је да је Рама, баш као и Хашим Тачи, наљутио њемачку канцеларку Ангелу Меркел, наводи лист.

Лист наводи да је из овога лако схватити да је Рама, супротно ономе што јавно говори, један од централних карактера у плановима подјеле Косова и да није био неискрен само према својим сународницима већ и према Њемачкој, која се снажно против тој идеји.

Посљедње капи које су прелиле чашу биле су Рамина изјава да "канцеларка Меркел брани интересе своје земље, а он интересе своје" и смјена министра спољних послова Дитмира Бушатија због подршке њемачком ставу о питању граница, наводи лист.

Еди Рама сада може посјетити Берлин само као сликар, али није ријеч о његовој судбини, него о интеграцији Албаније у ЕУ, додаје албански лист.