latinica  ћирилица
13/02/2019 |  15:20 ⇒ 19:48 | Аутор: СРНА

Аеродром Бањалука ове године очекује 200.000 путника (ФОТО)

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић и вршилац дужности генералног директора предузећа Аеродроми Републике Српске Зоран Ињац потписали су данас уговор који ће отклонити застој у вези са изградњом карго објекта.
Аеродром Бањалука - Фото: РТРС
Аеродром БањалукаФото: РТРС

Трнинић је након састанка са Ињцем рекао да су објекат и опрема тог аеродрома превазиђени, те да се разговара о проширењу.

Он је навео да је компанија из Београда Контики показала интерес за услуге овог аеродрома и већ је постигнут одређени договор за увођење чартер летова два пута седмично за Анталију и једном седмично за Грчку.

- Покушали смо их заинтересовати и за лет према Тивту, тако да постоји и та могућност - додао је Трнинић.

Према његовим ријечима, сарадња Аеродрома Републике Српске са авио-компанијом Рајанер показала се врло успјешном, наводећи да је у протеклој гоодини превезено 35.000 путника.

- Ако то упоредимо са 2017. годином, када је превезено 20.000 путника видимо да је ријеч о значајном расту, поготово имајући у виду да је Рајанер у протеклој години пословао са нашим аеродромом само два мјесеца - истакао је Трнинић.

Он је подсјетио да, осим постојеће три линије, Рајанер од прољећа планира увести и четврту за Берлин.

Фото: РТРС

- Са Рајанером смо разговарали и о проширењу дестинација на јесен. Ми смо заинтересовани да то буде Беч, али они ће дати посљедњу ријеч - рекао је Трнинић.

Он је додао да се наставља сарадња и са Ер Србијом.

Трнинић је навео да очекују у овој години 200.000 путника.

- Значајан је раст броја путника авио-саобраћаја у БиХ, девет одсто у односу на прошлу годину, при чему је значајан допринос дао и овај аеродром - сматра Трнинић.

Он је напоменуо да се ради на реализацији лета Бањалука-Москва три пута седмично.

Трнинић је нагласио да је задовољан резултатима, али да се мора ићи даље, те се разговора о новим дестинација и са другим авио-компанијама, при чему има извјесних помака, о чему ће више ријечи бити на јесен.

Фото: РТРС

Ињац је рекао да је реално очекивати да се Аеродром у овој години приближи броју од 200.000 путника.

Он је подсјетио да Рајанер сервисира дестинације Меминген, Брисел и Стокхолм, при чему је Бањалука укључена у систем редовног авио-саобраћаја.

- Има много простора за развој авио-саобраћаја у Бањалуци - додао је Ињац.

Он је нагласио да се Аеродроми на задовољавају само развојем путничког саобраћаја, те да је данас потписан споразум и о наставку изградње карго објекта јер је Бањалука тако позиционирана да има пуну могућност за развој и ове врсте саобраћаја, на чему ће се интензивно радити.