latinica  ћирилица
13/02/2019 |  16:01 ⇒ 17:10 | Аутор: СРНА

Дачић: Да БиХ буде стабилна, а Српска сачувана

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Србија, као гарант Дејтонског споразума, жели да БиХ буде стабилна, а Република Српска сачувана.
Ивица Дачић - Фото: РТРС
Ивица ДачићФото: РТРС

- Наш став је да не заоштравамо, већ да помогнемо БиХ да буде стабилна и да чувамо Републику Српску - рекао је Дачић на сједници Одбора Скупштине Србије за спољне послове.

Дачић је истовремено навео и да три члана Предсједништва БиХ никада нису могла да се сагласе, подсјетивши и да је приликом недавног свечаног отварања ЕЈОФ-а у Сарајеву дио окупљених звиждао српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику.

- Када је говорио у Сарајеву Додику су звиждали, да су говорили у Бањалуци звиждали би оним другим, а да су говорили у Мостару, вјероватно, би звиждали и једнима и другима - рекао је Дачић.

Упитан о ситуацији у региону, Дачић је рекао и да има разних проблема који су увијек оптерећени дневном политиком, попут недавног напада на српске ватерполисте у Сплиту.

Дачић је оцијенио и да се у Хрватској системски ствара антисрпско располажење, указавши да је повлачење књиге "Дневник Ане Франк" из школске лектире политичка порука.

Он је рекао и да у тој одлуци није ријеч о томе да ли то дјело према књижевној вриједности треба или не треба да буде лектира, већ како је некоме пало на памет да о томе уопште говори.

Дачић каже да између Србије и Хрватске постоји низ нерјешених питања, попут границе, права мањина, имовинских и избјегличких права, те да се на томе на томе ради, али да нема много помака.

Он је и истакао и да односе двије државе нарочито оптерећује то што Загреб негира злочине из Другог свјетског рата што је, како је истакао, антицивилизацијски чин.

Дачић је навео и да Србији није циљ да се бори против Хрватске, већ да сарађује са њом.