latinica  ћирилица
13/02/2019 |  16:04 | Аутор: СРНА

Два пацијента преминула од посљедица респираторних инфекција

Институту за јавно здравство Републике Српске пријављено је да су у посљедња три дана два пацијента преминула од посљедица тешке акутне респираторне инфекције, саопштено је из овог института.
Институт за јавно здравство Републике Српске -
Институт за јавно здравство Републике Српске

Из Универзитетског клиничког центра Републике Српске пријављено је да су оба преминула пацијента, код којих је потврђено присуство вируса типа А, била старије животне доби и имала бројна друга обољења.

- Када је ријеч о обољелим, уочава се значајан пад пријављених случајева све три групе инфекција /ИЛИ, АРИ, САРИ/. Број пријављених случајева тешке акутне респираторне инфекције /САРИ/ у УКЦ-у је увелико смањен - наведено је у саопштењу.

Овакви подаци најављују предстојећи пад активности вируса, што и одговара очекиваној епидемиолошкој ситуацији за овај период, наводе из Института.

Из Института подсјећају да свакодневно прате епидемиолошку ситуацију у Српској и региону, као и информације Европског центра за контролу болести и Свјетске здравствене организације.

- У току је прикупљање података из свих здравствених установа у Републици Српској за извјештај за седму недјељу који ће јавности бити доступан у уторак - истичу из Института.