latinica  ћирилица
13/02/2019 |  16:27 | Аутор: СРНА

У петак обиљежавање Дана државности Србије

У Србији ће у петак, 15. фебруара, бити прослављен Дан државности, у знак сјећања на Сретење 1804. године, када је почело ослобађање од Турака, те на исти датум из 1835. године, када је донесен први модерни устав Србије - Сретењски устав.
Застава Србије (фото:crveneberetke.com) -
Застава Србије (фото:crveneberetke.com)

Бројни историчари истичу да је то најзначајнији датум у политичком, културолошком и историјском календару Србије.

На Сретење 1804. године, на збору виђенијих Срба са подручја Београдског /односно Смедеревског/ пашалука, који је одржан у Марићевића јарузи у Орашцу, донесена је одлука о подизању устанка против Турака и за вожда је изабран Ђорђе Петровић Карађорђе.

Одлуци о подизању устанка претходила је Сјеча кнезова, у којој су дахије убиле угледне српске народне прваке због наводне нелојалности.

Први српски устанак прво је захватио крајеве западно од Колубаре, Шумадију и Поморавље, а цијели Београдски пашалук ослобођен је 1807. године.

Карађорђе је током Првог српског устанка /1804-1813/, у оквиру обнове српске државности, између осталог, устројио низ важних институција, попут Велике школе, која је зачетак Универзитета у Београду.

Године 1835, на Сретење, у Крагујевцу је донесен први устав Кнежевине Србије, познат као Сретењски, а одредбе које је садржао биле су обликоване по узору на уставе Француске и Белгије.

Дан државности Србије славио се до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут, да би у Србији поново почео да се слави од 2002. године.