latinica  ћирилица
13/02/2019 |  19:09 ⇒ 19:11 | Аутор: СРНА

Кубуровић- Пуповац: Унаприједити правну сигурност Срба

Министарка правде Србије Нела Кубуровић и предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Милорад Пуповац сагласили су се на састанку у Загребу да је неопходно да се настави сарадња између Србије и Хрватске с циљем унапређења правне сигурности Срба у предметима суђења за ратне злочине.
Нела Кубуровић и Милорад Пуповац - Фото: СРНА
Нела Кубуровић и Милорад ПуповацФото: СРНА

На састанку је било ријечи о положају српске националне мањине у Хрватској, као и степену њихове правне сигурности, при чему су Кубуровићева и Пуповац указали на неопходност сарадње у побољшању учешћа припадника српске заједнице у правосудним органима у тој земљи, саопштено је из Министарства правде Србије.

Кубуровићева је рекла да Србија континуирано води разговоре са хрватском страном с циљем постизања договора и када је ријеч о процесуирању ратних злочина и листама лица оптужених и осуђених за ратне злочине, како не би више долазило до изненадних хапшења Срба у Хрватској, иако су годинама прије тога били доступни свим надлежним органима.

Пуповац је истакао да и послије 30 година питања ратних злочина оптерећују свакодневни живот Срба и односе са Хрватима и да представљају извор правне несигурности Срба у Хрватској.

Он је указао да је веома мали број људи процесуирано и оптужено за најстравичније злочине који су почињени над српским становништвом у рату деведесетих година.

Састанку су присуствовали и заступник Самосталне демократске српске странке  у Хрватском сабору Борис Милошевић, замјеник предсједника СНВ-а Саша Милошевић и правни савјетник СНВ-а Милена Чавић Јелић.

На састанку су били и предсједник Српског привредног друштва "Привредник" Никола Лунић, предсједник Одбора за људска права Заједничког вијећа општина Јован Влаовић, као и представник Српске православне црвке, Митрополије загребачко-љубљанске.