latinica  ћирилица
13/02/2019 |  20:25 | Аутор: СРНА

Линта: Проусташке снаге раде плански на рехабилитацији НДХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да учестала појава усташких графита у Сплиту потврђује да проусташке снаге у Хрватској плански раде на рехабилитацији геноцидне Независне Државе Хрватске.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта подсјећа у саопштењу да су се усташки, односно нацифашистички графити, појавили у посљедња три дана, након бруталног и смишљеног физичког напада групе усташа на ватерполисте "Црвене звезде" у Сплиту.

Он подсјећа да су се у Сплиту на зидовима Основне школе "Скалице" у истоименом насељу појавили графити "Мрзим Србију", "За дом", "Мрзим школу и Србе", "У" са крстом. Графити су се појавили и на зиду једног вртића у насељу Мертојак /"У" са крстом и "Смрт пандурима"/ и на зиду зграде у насељу Спинут /"Максови месари"/, којим се величају кољачи злогласног команданта фабрике смрти Јасеновац Макса Лубурића.

Према мишљењу Линте, важно је нагласити да су у овим сплитским насељима Скалице, Мертојак и Спинут прије рата у знатној мјери живјели официри и подофицири ЈНА са својим породицама.

Он истиче да су почетком рата војна лица и њихове породице насилно и незаконито избацивани из својих станова уз пријетње смрћу и физичке обрачуне, те да у њиховим отетим становима сада живе такозвани хрватски бранитељи, који су реализовали Туђманов проусташки пројекат стварања етнички чисте хрватске државе без или са што мање Срба.

Линта наглашава да је велика лаж да је Сплит за вријеме бивше Југославије тобоже био пројугословенски град, те напомиње да су у Сплиту југословенски једино били команда и јединице ЈНА, малобројни Срби и понеки Хрват.

Као доказ Линта наводи само неколико чињеница, међу којима и ону да у Сплиту и до доласка Туђмана на власт нико није смио да се шета Ривом са клупским обиљежјима Црвене звезде и Партизана.

- Такође, није било препоручљиво да градом шетају војна лица у униформи ЈНА. У Сплиту, Задру, Шибенику и другим градовима постојали су угоститељски објекти у које војна лица нису смјела да улазе јер није било безбједно - напомиње Линта.

Он додаје да је на познатом фестивалу забавне музике у Сплиту почетком седамдесетих година публика отворено исказивала антисрпство и величала усташтво.

Линта подсјећа да је послије фудбалске утакмице Хајдук - ОФК Београд, која је одиграна септембра 1970. године у Сплиту, бијесна руља аутомобиле са београдским таблицама превртала и бацила у море.

Он додаје да је том приликом руља бацила у море и гађала камењем четворицу питомаца средње подофицирске школе старости око 15 година који су једва извукли живу главу.