latinica  ћирилица
13/02/2019 |  22:18 ⇒ 22:34 | Аутор: СРНА

Модрича: Обиљежавање Дана бораца и Првог српског устанка

Свечаном академијом у Српском културном центру у Модричи, у организацији Општинске борачке организације, вечерас је почело обиљежавање Дана бораца и Првог српског устанка.
Модрича - Милутин Врачевић - Фото: СРНА
Модрича - Милутин ВрачевићФото: СРНА

Предсједник Општинске борачке организације Модрича Милутин Врачевић рекао је да је обавеза садашњих и генерација које долазе да сачувају у сјећању ослободилачке ратове српског народа и хероје који су у њима погинули.

- Свечаном академијом, борци и грађани Модриче шаљу поруку да воле слободу и мир, а посебно Републику Српску која је гарант опстанка српског народа на овим просторима - истакао је Врачевић.

Он је напоменуо да је са простора Модриче у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 255 бораца и цивила.

Начелник општине Модрича Младен Крекић, честитајући празник борцима, рекао је да је Република Српска светиња за коју су положени бројни животи.

- Наша је обавеза да младе генерације упознамо о ослободилачким ратовима, о вриједностима мира и слободе, те о жртвама које су уткане у темеље Репбулике Српске - поручио је Крекић.

У оквиру академије одржана је и 12. манифестација "Мали фестивал велике поезије - Златна лира", на којој су побједници школских такмичења из основних школа "Сутјеска" и "Свети Сава" и Средњошколског центра "Јован Цвијић" Модрича рецитовали родољубиву поезију.

Побједници такмичења су Оливера Ристић из Основне школе "Сутјеска", Дајана Лучић из Основне школе "Свети Сава", док је прво мјесто међу средњошколцима припало Марији Јовић.

Побједницима "Златне лире" уручене су новчане награде.

Захвалнице за подршку раду Општинске борачке организације ове године додијељене су Јови Странатићу, Драгану Пандуревићу и Милораду Лазендићу.

Сутра ће представници мјесних борачких организација на спомен-обиљежјима у мјесним заједницама прислужити свијеће, а у свим православним црквама биће служен помен за борце погинуле у рату, као и демобилисане борце умрле након завршетка протеклог рата.

Дана бораца и Првог српског устанка прославља се 14. фебруара.