latinica  ћирилица
14/02/2019 |  08:27 ⇒ 09:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Харадинај пријети Могерини: Остаћеш без дијалога, ако га будеш повезивала са таксама

Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, поново је синоћ да таксе од 100 одсто на производе из Србије и БиХ неће бити суспендоване и упозорио шефицу европске дипломатије Федерику Могерини да ће "остати без дијалога" уколико га буде повезивала са таксама.
Харадинај и Могерини (фото: sveosrpskoj.com) -
Харадинај и Могерини (фото: sveosrpskoj.com)

Харадинај је одбацио могућност да се на сједници владе гласа о дневном реду, у којем би постојао приједлог за укидање такси.

-Не треба да играм игрице, ми смо сви одрасли. Тражио сам од Весељија, Љимаја да ме поштују док сам на овом задатку. Прихватио сам њихово повјерење у вођењу владе ове земље, приједлог није донет нелегално, то је била једногласна одлука. Не можете променити одлуку владе без воље премијера.

Он је у интервјуу за телевизију КТВ рекао да упркос притиску савезника Косова, САД и ЕУ, није промијенио став о таксама и поручио да је Косово спремно да размотри њихову суспензију само уколико Србија и БиХ признају његову независност.

Истовремено је високој представници ЕУ за спољну политику и безбједност Федерики Могерини поручио да ће, ако повезује дијалог Београда и Приштине са таксама, остати без дијалога.

-Њени поступци нанијели су штету Косову, уколико се о територији евентуално говорило у том дијалогу - рекао је Харадинај, наводећи да такви поступци "нису пријатељски, већ непријатељски", преноси "Коха диторе". Он је одбацио могућност да поднесе оставку због политичке кризе или све већег притиска међународне заједнице, која позива његову владу да суспендује таксе и настави дијалог са Србијом, наводи "Газета експрес".

- Не планирам да поднесем оставку. Знате зашто? Зато што мислим да су одлуке које сам донио од користи Косову - рекао је Харадинај.