latinica  ћирилица
14/02/2019 |  08:55 ⇒ 10:02 | Аутор: РТС

Дрецун: САД заоштравају став према Приштини

Предсједник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун рекао је за РТС да најјачи утицај на Приштину има Вашинктон који заоштрава став због таксе коју је Приштина увела на робу из Србије. Харадинаја треба натjерати на рационално понашање, каже Дрецун.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

Дрецун је за РТС рекао да је роба из централне Србије дуго присутна широм Косова и Метохије и да је штета увођењем такси на производе из Србије и БиХ направљена и мјери се десетинама милиона евра.

Међутим, како је истакао, тиме је прије свега направљена штета опстанку српског народа.

- Све је на граници сигурности. Косовски премијер Рамуш Харадинај успио је увођењем такси да одложи дијалог и успио је да се наметне међу тврђем бирачком тијелу - рекао је Дрецун и додао да се косовски предсједник Хашим Тачи показао као поузданији.

Према његовим ријечима, Харадинају није одобрена америчка виза, што је симболични потез, али га онемогућава у стварању контаката. Такође, битна је порука Нациоаналне гарде Ајове, јер за формирање војске Косова им је потребна подршка Вашингтона.

Дрецун је рекао да Приштина неће моћи да реализије своје максималистичке циљеве.

- Тачи најавио да се неће разговарати о Северној Митровици, Газиводама и Трепчи. Генерални секретар  НАТО-а Јенс Столтенберг је упозорио Приштину да не покушавају да ставе под контролу ни Газиводе и Трепчу - навео је Дрецун. 

Најприје су се појавили наводи из Приштине да је Харадинај спреман на прегласавање, ако неко од министара предложи укидање такси. Међутим он је то демантовао, каже да нема шансе да дође то на дневни ред док га он одређује. Међународни притисци су у контексту да се настави дијалог, а до пре два дана се није догодило да САД тако оштро упозорава Приштину.

Дрецун сматра да ако Харадинајева влада не попусти, то би могло да доведе до колапса.

- Одлуку о таксама су једногласно донијели. Сад преко Тачија и његове странке желе да разријеше проблем - навео је Дрецун.

Како је рекао, Вашингтон заоштрава став, да би се Харадинај натјерао на рационално понашање.

- Када је ријеч о Харадинају, ради се о особи оптуженој за најтеже злочине. Дозвољава му се да има илегалне токове новца. Убиство свједока који је требало да свједочи у Хагу - каже Дрецун.

Наглашава да најјачи утицај на Приштину има Вашинктон и да Србија мора да јача међународну позицију.

Дрецун напомиње да би се дошло до разговора о коначном статусу Косова, морају многа питања да се ријеше.

- Албанцима треба да се изађе у сусрет, да виде да Србија жели да их интегрише - рекао је Дрецун и додао да је добро што су упозерени да не смеју никакве акције да спроведе на сјеверу Косова.