latinica  ћирилица
14/02/2019 |  10:26 ⇒ 17:52 | Аутор: СРНА

Народна скупштина усвојила сет закона

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас нацрте закона о измјени и допунама Закона о привредним друштвима, Закона о занатско-предузетничкој дјелатности и Закона о регистрацији пословних субјеката у Српској којима се планира наставак реформе регистрације привредних субјеката и стварање правног основа за спровођење тог поступка електронским путем.

Усвајањем ових аката у форми приједлога очекује се једноставнији, бржи и јефтинији поступак регистрације пословних субјеката, правних и физичких лица.

Народна скупштина усвојила је Нацрт закона о радио-аматеризму у Републици Српској којим се системски уређује општи интерес, као и обавезе и овлашћења Савеза радио-аматера Српске и радио-аматерских клубова, поступање радио-аматера и радио-аматерских клубова у ванредним ситуацијама и друга питања од значаја за ову област.

Усвојен је и Нацрт закона о унутрашњој пловидби Републике Српске којим се уређују услови и начин кориштења вода и обала у Српској за пловидбу, безбједност пловидбе и пловила, те бродске исправе.

Народна скупштина усвојила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о пољопривредном земљишту којим се уводи и дефинише израда основа заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта јединице локалне самоуправе, података о земљишно-информационом систему и обавезе корисника да редовно контролише плодност пољопривредног земљишта.

Усвојен је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Комори инжењера пољопривреде Републике Српске којим се прописује обавезност чланства у овој комори, као и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о дувану којим се детаљније и прецизније уређују односи између произвођача дувана, организатора производње и откупа дувана, обрађивача и произвођача дуванских производа.

Народна скупштина је усвојила Нацрт стратегије развоја предузетништва жена Републике Српске за период 2018-2022. године чији су циљеви јачање конкурентности пословних субјеката које покрећу и воде жене предузетници, унапређење доступности и привлачности предузетништва и пословања за жене и додатна подршка специфичних области предузетништва жена.

Усвојен је и буџет Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за ову годину у износу од 2.533.006 КМ, као и извјештај ове комисије о раду за 2017. годину.

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић прекинуо је рад друге редовне сједнице додајући да ће о њеном наставку јавност бити накнадно обавијештена.