latinica  ћирилица
14/02/2019 |  10:34 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

Шамац: Положени вијенци за 440 погинулих припадника војске Српске

Поводом Дана бораца у Шамцу су на централном споменику положени вијенци палим борцима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату на којем су урезана имена 440 погинулих бораца Друге посавске бригаде, од којих су 362 била са шамачког подручја.

Вијенце су положили представници локалне заједнице Шамац и представници општинске Борачке организације.

Након полагања вијенаца начелник Шамца Ђорђе Милићевић рекао је новинарима да је Дан бораца дан који ова општина и општинска Борачка организација заједно организују сваке године у знак сјећања на оне који су створили Републику Српску.

- Сваки Дан бораца требало би да буде једна порука и подсјећање на актуелан статус бораца у Српској и општини Шамац. Локална самоуправа чини све да сваке године побољша положај борачким категоријама и породицама погинулих - рекао је Милићевић.

Он је истакао да је ово дан који опомиње све у Српској да положај бораца мора бити бољи, јер без њих сигурно не би било Републике Српске.

Начелник Одјељења за општу управу Шамца Лепа Тривић истакла је да општина показује бригу за ове категорије не само на данашњи дан него и својим буџетом.

- У гранту Одјељења за општу управу издвојили смо 56.000 КМ за борачку организацију и то су потребе које се вежу за њихове текуће послове и за одређене издатке које предвиђају у току године - рекла је она.

Тривићева је навела да општинска управа издваја и 58.000 КМ за текуће помоћи за породице палих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије и 2.500 КМ које се издвајају за Фонд солидарности.

На свечаној академији уручене су награде побједницима литерарног и ликовног конкурса, који је расписала Општинска борачка организација за ученике основне и средње школе.

Проглашени су и побједници шаховског турнира уприличеног у част Дана бораца.