latinica  ћирилица
14/02/2019 |  11:28 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

Утврђен Нацрт измјена Закона о фискалним касама

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама којим су прописане казне од 10.000 КМ до 20.000 КМ за неиздавање фискалног рачуна.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић објаснила је да је законским измјенама дефинисана новчана казна као замјена за затварање објекта.

"Ако казна буде плаћена у року од 48 часова, објекат неће бити затворен. У супротном, биће затворен 30 дана, а не 15 као што је било прописано до сада. Поновљеним прекршајем новчана казна била би двоструко већа, а објекат затворен 60 дана", рекла је новинарима Видовићева након сједнице Владе Републике Српске.

Она је нагласила да се овим законским рјешењем жели умањити ниво сиве економије, што подржава и пословна заједница.

Видовићева је навела да је Влада Српске утврдила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о порезу на добит којим је предвиђено да пореска основица буде умањена 100 одсто за улагања у опрему и постројења.

- Они који буду улагали у опрему и постројења неће бити опорезовани, а водили смо се чињеницом да је наша привреда још технолошки заостала - појаснила је Видовићева.

Влада Српске утврдила је на данашњој сједници Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о друштвима за осигурање којим је прописано да директори друштава морају имати два помоћника који ће сносити одговорност као директор.

Видовићева је напоменула да је циљ прилагођавање друштава европским нормама и повећање њиховог капитала до шест милиона КМ.

Она је рекла да је на сједници утврђен и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету, јер АПИФ намјерава да сачини регистар рачуна за физичка лица.

- Ови закони проистичу из економских реформи које је Влада Републике Српске утврдила. Наш циљ је растерећење привреде и вјерујем да ћемо у овој години имати још закона који ће се односити на побољшање услова у привреди - закључила је Видовићева.