latinica  ћирилица
14/02/2019 |  11:45 ⇒ 15:50 | Аутор: РТРС

Утврђен Нацрт измјена Закона о фискалним касама

Влада Српске утврдила је на 8. сједници Нацрте измјена и допуна закона о порезу на добит и фискалним касама. Утврђен је и приједлог Закона о граду Градишка, који би након усвајања у скупштини постао осми град у Српској, као и приједлог измјена Закона о високом образовању.
Прес Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Прес Владе Републике СрпскеФото: РТРС

Влада је данас утврдила Измјене и допуне Закона о порезу на добит којим се пореска основица на пореску добит умањује 100 одсто на улагања у опрему и постројења. Измјенама и допунама нацрта закона о фискалним касама предвиђене су новчане казне од 10 до 20.000 марака за неиздавање фискалног рачуна. 

- Ако казна буде плаћена у року од 48 часова, објекат неће бити затворен. У супротном, биће затворен 30 дана, а не 15 као што је било прописано до сада. Поновљеним прекршајем новчана казна била би двоструко већа, а објекат затворен 60 дана - рекла је министарка финансија Српске Зора Видовић.

Министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић најавила је продужење рока за усклађивање броја запослених у локалним администрацијама са бројем становника. Критеријум од три запослена на 1.000 становника остаће на снази, али ће општине и градови добити додатни рок од двије године за усклађивање броја запослених.

- Ми данас имамо десетак локалних заједница које су брло близу или на потпуно оптималном нивоу. На примјер Дервента, која би могла да запосли додатна 24 радника, такође Приједор, Лакташи, Мркоњић Град - навела је министарка управе и локалне самоуправе Лејла Реши.

Приједлогом закона о високом образовању предвиђено је продужење рока за завршетак студија за студенте који су факултет уписали по старом програму. Ресорни министар је увјерен да ће се ово законско рјешење ускоро наћи пред посланицима народне скупштине.

- Студенти који су уписани на додипломске студије и који су стекли статус апсолвента у току 2017/18 академске године, њихов рок за окончање студија је до краја 2019 године, односно 2020. То важи за оне студијске програме који трају четири године. Они студијски програму који трају пет или шест година, њихов рок се продужава до 2021., односно 2022. године - истакао је за министар научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић.

Између осталог, Влада је данас одобрила и 50 хиљада марака Бихаћу за помоћ мигрантима.