latinica  ћирилица
14/02/2019 |  12:06 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

Захарова: Неприхватљиво заташкавање злочина на Kосмету

Неприхватљиво је заташкавање најстрашнијих злочина на Косову и Метохији, а тема трговине људским органима треба да остане предмет пуне пажње јавности, поручила је данас портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

Захарова је указала да истрага случајева отмице људи за илегалну трговину органима на Косову и Метохија није дала резултате и подсјетила да је још 2017. године у Хагу основан Специјални суд за злочине такозване Ослободилачке војске Косова укључујући, између осталог, и отмицу људи за накнадну продају њихових органа на црном тржишту.

Она је подсјетила да је импулс за успостављање тог суда био Извјештај извјестиоца Парламентарне скупштине Савјета Европе Дика Мартија, објављен 2010. године, преноси "Спутњик".

- Међутим, не виде се никакви резултати рада ове структуре. Још није подигнута ниједна оптужница. Убјеђени смо да је неприхватљиво да се заташкавају најстрашнији злочини на Косову. Тема илегалне трговине људским органима треба да остане предмет пуне пажње јавности - нагласила је Захарова.