latinica  ћирилица
14/02/2019 |  13:02 ⇒ 13:40 | Аутор: СРНА

Од 1. марта почиње програм припреме дјеце пред полазак у школу

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и директорица организације "Спасимо дјецу" /Save the Children/Андреа Жеравчић потписале су данас у Бањалуци Меморандум о разумијевању, који ће допринијети реализацији програма припреме дјеце за полазак у школу и опремању кабинета у пет основних и средњих школа у Српској.
Школа - Фото: илустрација
ШколаФото: илустрација

Тривићева је након потписивања рекла новинарима у Бањалуци да програм припреме дјеце пред полазак у први разред, којим је обухваћено око 4.500 малишана, почиње 1. марта и траје до 31. маја.

Она је навела да је, у сарадњи са организацијом "Спасимо дјецу", обезбијеђен потребан материјал за тај програм.

Према њеним ријечима, у програм ће бити укључено око 45 одсто од укупног броја дјеце која у септембру треба да крену у први разред, што представља повећање у односу на прошлу годину када је тај проценат био 42 одсто или претпрошле године 37 одсто.

Тривићева је истакла да од понедјељка, 18. фебруара, почиње опремање пет специјализованих кабинета у основним и средњим школама у Српској у којима ће се изводити настава из такозваних "стем" предмета.

Жеравчићева је рекла да оранизација "Спасимо дјецу" у оквиру пројекта припреме дјеце пред полазак у први разред посебну пажњу посвећује срединама које немају установе предшколског образовања, а што се, углавном, руралне средине.

- Програмом у години пред полазак у школу дајемо прилику дјеци која до сада нису имала прилику да похађају неки вид предшколског образовања да буду боље припремљена за основну школу - додала је Жеравчићева.

Она је напоменула да организација "Спасимо дјецу" подржава и развој компетенција наставника да на квалитетнији начин подучавају предмете који улазе у "стем" подручје - математику и физику, те друге природне науке на савременији начин, с циљем да ученици своје знање могу примијенити на што конкретнији и квалитетнији начин.

- Планирамо да се почне радити у пет школа, уз подршку Развојне агенције САД. Надамо се да ћемо овим пилот-пројектом и моделирањем на који начин се може интерактивније подучавати `стем` дисциплине, створити прилику да се то прошири и на друге школе - нагласила је Жеравчићева.

Министарство просвјете и културе проводи Програм припреме пред полазак у школу од 2011. године с циљем да се предшколско васпитање и образовање учини доступним што већем броју дјеце предшколског узраста.

До сада је кроз овај програм прошло више од 28.000 дјеце, за шта је Министарство обезбиједило 2,2 милиона КМ.

Овај програм је показао да подстиче квалитетан развој дјетета, олакшава почетак обавезног школовања и пружа родитељима подршку у њиховој родитељској улози.

У реализацији овог програма ангажују се васпитачи са евиденције Завода за запошљавање.