latinica  ћирилица
14/02/2019 |  13:28 ⇒ 13:35 | Аутор: РТРС

Калем: Јахорина безбједна за све туристе

Шеф Горске службе спашавања Јахорина Миро Калем изјавио је Срни да је Јахорина туристичка дестинација која је безбједна за све туристе, као и за одржавање Европског олимпијског фестивала младих /ЕЈОФ/.
Миро Калем (фото: palelive.com) -
Миро Калем (фото: palelive.com)

Он је истакао да изношење неистинитих прича у медијима, попут оне о наводном спашавању живота четири девојчице, бијатлонке из Словеније, и њиховог тренера током одржавања ЕЈОФ-а, коју је пренио "Блиц", само штети угледу Олимпијског центра "Јахорина".

Калем је оцијенио да је ријеч о "самореклами" и да људи не размишљају колико таквим причама угрожавају Јахорину као туристичку дестинацију која је безбједна за све туристе, као и за одржавање ЕЈОФ-а.

Он је напоменуо да су, према писању "Блица", три члана Олимпијског комитета Србије спасила живот слованачким бијатлонкама и њиховог тренера када су, спуштајући се са Јахорине, при самом врху, наишла на комби који је поред пута био затрпан снијегом.

Калем је истакао да није тачно да је комби могао бити завејан на врху планине, јер нема путне комуникације према врху планине.

"Могло се само десити да се комби спуштао од Јахорине према Палама, али то је регионални пут који се чисти. Не видим разлога да су, како тврде, аутомобили, џипови и камиони пролазили, а да нису стали и пружили помоћ путницима комбија који је јасно означен натписом словеначке репрезентације", навео је Калем.

На тврдње да су девојчице већ биле промрзле и уплашене, а тренеру руке потпуно плаве, те да је све могло да се заврши трагично, Калем је упитао како је могуће да комби није био упаљен да би се гријао.

Коментаришући наводе да су их спасили тако што су ставили ланце на комби, Калем је рекао да се на комби који је био завејан не би могли ставити ланци, наводећи да тога дана јесте било невријеме, али да је путна комуникација била добро очишћена.

"Могуће је да је комби слетио поред пута и да их је неко извукао, али износити тврдње да су због тога били угрожени нечији животи, и то од врло озбиљних људи, је самореклама", оцијенио је Калем.

Он је напоменуо да се ЕЈОФ одржава на Јахорини и на Двориштима и да је ангажована комплетна Горска служба спашавања која обавља редовне активности.

Према његовим ријечима, ЕЈОФ има добру организацију и људе који комуницирају са свима којима треба помоћ, а путне службе добро одрађују свој посао.

У јучерашњем тексту "Блица" под насловом "Велики Божа Маљковић спасао завејане девојчице на Јахорини: Биле су потпуно промрзле" наводи се да су се предсједник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, те потпредсједник Жарко Зечевић и генерални секретар Ђорђе Вишацки у велико сњежно невријеме нашли на правом мјесту и спасили живот четири девојчице, бијатлонке из Словеније и њиховог тренера Јанеза Марича.