latinica  ћирилица
14/02/2019 |  13:34 | Аутор: СРНА

Петковић: Пословник се мора поштовати

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић рекао је данас да је парламент ове седмице био неефикасан и да постаје талац појединих посланика који се не држе дневног реда и злоупотребљавају скупштински пословник, који се мора поштовати било да је ријеч о посланицима власти или опозиције.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

- Постајемо таоци егоцентрика и људи који драме и желе што већу медијску пажњу. Мисле да су и даље чланови школских драмских секција или дебатних клубова - рекао је Петковић на конференцији за новинаре у холу Народне скупштине.

Петковић је навео да му се чини да се од парламента настоји направити предизборни скуп на коме се износе програми партије, нападају политички противници и траже беспотребне паузе, док се не расправља о тачкама дневног реда које су у интересу грађана и не ради оно за шта су посланици плаћени - да доносе законе и расправљају о њима како би свима било боље.

Он је то илустровао чињеницом да је за два дана засједања, у оквиру наставка друге редовне сједнице Народне скупштине, усвојено само осам нацрта закона и по једна стратегија, извјештај и приједлог буџета.

- О измјенама Закона о привредним друштвима разговарано је више од четири часа. Нико није говорио на ту тему, већ о корупционашкој приватизацији, криминалу, стечајима, којекаквим фиктивним фирмама... Апсурд је да је тај акт данас усвојен, а нико од посланика није био против - рекао је Петковић и додао да неефикасан рад парламента много финансијски кошта грађане јер се посланицима плаћају превоз, дневнице, смјештај и слично.

Петковић је рекао да посланик ПДП-а Драшко Станивуковић од почетка Народну скупштину претвара у циркус, те да му је синоћ, због кршења пословника, одузео ријеч када је овај намјеравао да у сали Скупштине пусти снимак на којем, како тврди Станивуковић, службеник МУП-а Српске пријети смрћу његовом сараднику Ивану Бегићу.

Петковић је рекао да осуђује нападе полиције на било кога, те да је сагласан да о спорном питању расправља Одбор за безбједност, након што је то синоћ затражила опозиција.

- Поднесен је захтјев да се Одбор, чији је предсједник Дарко Бабаљ, сазове. Претпостављам да ће сједница Одбора бити одржана у догледно вријеме - рекао је Петковић.

Он је додао да би друга редовна сједница парламента Српске требало да буде настављена почетком марта.