latinica  ћирилица
14/02/2019 |  13:42 ⇒ 17:39 | Аутор: РТРС

Утврђен Приједлог закона о граду Градишка

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о граду Градишка којим се уређују подручје, надлежности, органи и финансирање овог града.
8. сједница Владе Републике Српске (фото: vladars.net) -
8. сједница Владе Републике Српске (фото: vladars.net)

Основни разлог за доношење овог закона садржан је у чињеници да су испуњени сви услови за промјену статуса општине Градишка у град, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

"Чланом 10 став један Закона о локалној самоуправи прописано је да се град може успоставити законом на урбаном подручју које чини јединствену географску, социјалну, економску, историјску и територијалну цјелину са одговарајућим нивоом развоја и ако има више од 50.000 становника и у посљедње три године на основу одлуке о утврђивању степена развијености јединица локалне самоуправе има статус јединице локалне самоуправе", појашњава се у саопштењу.

У образложењу разлога за доношење овог закона наводи се да је општина Градишка, достављањем елабората о оправданости захтјева за стицање статуса града и одлуке Скупштине општине Градишка Влади, покренула поступак за додјелу статуса града.

Влада је на данашњој сједници утврдила и Приједлог закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске, а разлог за доношење је његово усклађивање са Законом о граду Градишка који је, у форми приједлога, паралелно у процедури усвајања.

У саопштењу се наводи да је Влада утврдила и Нацрт закона о измјенама Закона о локалној самоуправи, те да је основни разлог за доношење овог закона продужење рока за усклађивање броја запослених у органу јединице локалне самоуправе због немогућности јединица локалне самоуправе да ускладе број запослених у законом прописаном року.

Рок за усклађивање броја запослених продужен је до 30. јуна 2021. године.

Влада је усвојила и информацију о окончању активности на електронској размјени података у сврху одређивања јединственог матичног броја /ЈМБ/ новорођеној дјеци, пријаве чињенице смрти и промјене презимена.

"Министарство управе и локалне самоуправе, сагледавајући стање у области матичних књига, утврдило је да има простора да се услуге које матичне службе пружају грађанима унаприједе. Као примјер наводимо поступак одређивања јединственог матичног броја новорођеној дјеци који је, на релацији матична служба-надлежна служба Министарства унутрашњих пословам трајао и до 20 дана", појашњава се у саопштењу.

Имајући у виду све ово, приступило се изради Закона измјенама и допунама Закона о матичним књигама који је Народна скупштина Српске усвојила у јулу 2018. године.

Доношењем овог закона, додаје се, створен је правни основ за скраћивање рокова за услуге које матичне службе пружају физичким лицима, тако је досадашњи рок са 15 скраћен на осам дана, а уједно омогућена је електронска размјена података са другим институцијама.

Овим је настављена реформа у области матичних књига која ће, како се наглашава, након пуне примјене допринијети даљем унапређивању електронске базе матичних књига, а услуге које матичне службе пружају грађанима учинити још ефикаснијим.

"Да је ријеч о значајном искораку, чије су позитивне рефлексије видљиве у више области, посебно за родитеље новорођене дјеце, затим на ажурност евиденција из надлежности МУП-а, а тиме и бирачких спискова потврђује податак да је од 21. децембра 2018. године електронским путем обављено више од 3.368 услуга, од којих се 1.019 односило на одређивање ЈМБ дјеци, 414 на промјену презимена након закључења брака и 1.935 обавјештења о смрти", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да су ове активности на страни Министарства управе и локалне самоуправе реализоване у оквиру расположивих кадровских капацитета и без додатних финансијских средстава, а створене су претпоставке и да се реализује Пројекат е-беба /пријава чињенице рођења електронским путем/ чија је примјена планирана у оквиру расположивих финансијских средстава.

Влада је данас утврдила и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о високом образовању, по хитном поступку, а основни разлог је усклађивање овог закона са Законом о републичкој управи.

Новим Законом о републичкој управи, појашњава се, послови високог образовања који су до сада били у надлежности Министарства просвјете и културе, пренесени су у надлежност Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

"Разлог за доношење Закона о измјенама и допуни Закона о високом образовању јесте продужење рока за завршетак дипломског и постдипломског студија студентима уписаним по Закону о универзитету за двије академске године, као и продужење рока за почетак стицања научног степена доктора наука и самог стицања тог научног степена", наводи се у саопштењу.

На данашњој сједници Влада Српске је донијела и рјешење о давању сагласности на закључење меморандума о сарадњи у области технолошког развоја и дигитализације између влада Србије и Српске.

Влада је овластила министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђана Рајчевића да потпише меморандум.