latinica  ћирилица
14/02/2019 |  13:57 ⇒ 13:59 | Аутор: СРНА

Утврђен енергетски биланс Српске за ову годину

Влада Републике Српске усвојила је данас Енергетски биланс Српске за ову годину с циљем да се билансном методом утврде и обезбиједе енергетске потребе за нормално снабдијевање и функционисање Републике Српске, односно њене привреде и становништва.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Енергетским билансом за 2019. годину планирана је производња 7.807 гигават-часова електричне енергије и производња 6.777.210 тона угља, при чему се највећи дио угља користи за рад термоелектрана - саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Како се појашњава, у овој години планирана је производња топлоте за гријање у 14 топлана са укупном инсталисаном снагом од 455,7 мегавата, при чему је најзаступљенији енергент дрвни отпад и дрво са 54 одсто учешћа.

Енергетским билансом у овој години, предвиђена је потрошња природног гаса у Републици Српској у износу од 58 милиона метара кубних, док ће укупна финална потрошња енергије за ову годину износити око 50 петаџула.

- Највећи дио потрошње као и ранијих година припада домаћинствима, јавном сектору, малим комерцијалним потрошачима, топланама и друго у износу од 55,7 одсто, док на сектор саобраћаја отпада 32 одсто потрошње, а индустрија троши 12 одсто укупне финалне потрошње енергије - појашњава се у саопштењу.

На данашњој сједници је прихваћена и информација о Правилу 90/2018 о пружању услуга управљања електронском комуникацијском мрежом у дигиталној земаљској радиодифузији и Одлуци о расписивању јавног позива за додјелу дозволе за коришћење радиофреквентног спектра за пружање услуге управљања електронском комуникационом мрежом у дигиталној земаљској радиодифузији у БиХ – Мултиплекс Ц од Репулаторне агенције за комуникације БиХ.

- Влада Српске не прихвата Правило као и Одлуку због њихове незаконитости и повреде имовине Српске те тражи да се наведени документи ставе ван снаге - наводи се у саопштењу.

Влада је данас одобрила 50.000 КМ Бихаћу за рјешавање питања миграната у том граду.