latinica  ћирилица
14/02/2019 |  14:51 | Аутор: СРНА

Столтенберг: Безбједно окружење за све на Косову и Метохији

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је данас да ће циљ мисије на Косову и Метохији остати исти - да се осигура безбједно окружење за све.

Столтенберг је рекао да ће министри одбране земаља Алијансе током прољећа донијети одлуке о ангажману НАТО-а у вези са Косовским безбједносним снагама.

Он је додао да је Алијанса "у доброј форми" послије дводневног састанка на нивоу министара одбране у Бриселу, током којег је дискутовано о контроли наоружања, мисијама, подјели трошкова и европској одбрани.

"Све чланице су се сагласиле да Русија нарушава Споразум о нуклеарним пројектилима средњег домета /ИНФ/, што представља опасност по трансатлантску безбједност", наводи се у саопштењу објављеном на веб сајту Алијансе.

Столтенберг је поново позвао Русију да искористи посљедњу прилику и поштује одредбе ИНФ-а.

"Сви савезници спремни су да се додатно ангажују са Русијом. Али ми се припремамо и за свијет без ИНФ-а", рекао је он у обраћању новинарима послије састанка.

Столтенберг је изјавио да су чланице Алијансе понудиле доприносе у опреми и трупама који ће повећати "способност НАТО-а да брзо и одлучно одговара на кризе у будућности".

Столтенберг је рекао да ће савезници из НАТО-а "заједно доносити одлуке о будућности мисије" у Авганистану.

Он је поздравио појачану фокусираност ЕУ на питање одбране као начин да се ојача НАТО.

Столтенберг је на крају позвао на јачање сарадње у областима трошкова за одбрану, развоја нових способности војног савеза и "најпотпунијег могућег учешћа савезника НАТО-а који нису из ЕУ".