latinica  ћирилица
14/02/2019 |  15:31 | Аутор: СРНА

Дачић: За унапређење регионалне сарадње

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да унапређење регионалне сарадње и односа са сусједним земљама представља кључан моменат спољне политике Србије.
Ивица Дачић (Фото: Анадолија) -
Ивица Дачић (Фото: Анадолија)

Дачић је у обраћању полазницима 8. класе Високих студија безбједности и одбране истакао да ће Србија наставити да пружа максималан и конструктиван допринос свим процесима усмјереним ка јачању и диверзификацији сарадње.

- Наслеђене проблеме који су озбиљни и тешки, али и сва друга отворена билатерална питања са сусједима рјешаваћемо искреним дијалогом и спремношћу на компромис - рекао је Дачић.

Он каже да је Србија кључни фактор за регионалну стабилност, те да је међународни фактори признаје као кредибилног и одговорно партнера и фактор који учествује у рјешавању проблема, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић је поновио и да су Косово и Метохија питање од највишег националног интереса и највећи политичко-безбједносни изазов.

- Очување интереса Србије на Косову и Метохији и у вези са Косметом остаје задатак и циљ коме стремимо, али нећемо одустати од наше посвећености дијалогу и компромису, што је једини начин проналажења одрживог и стабилног рјешења - рекао је Дачић.

Према његовим рјечима, наметање рјешења и политика свршеног чина, без обзира од кога долази, су рецепт за неуспјех и додатну дестабилизацију.

Он је указао и да је, са безбедносног аспекта за регион, изузетно значајна улога Кфора на Косову и Метохији и то у складу са Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244.

- Србија у потпуности подржава мандат Кфора и веома је важно да та мисија не смањује присуство на Косову и Метохији - рекао је Дачић.

Он је навео и да Кфор није само гарант безбедности српске заједнице, њене имовине и културног насљеђа, већ и важан гарант њиховог физичког опстанка.

Дачић је поновио и да су за званични Београд апсолутно неприхватљиве аспирације Приштине да промјеном и мандата такозваних Косовских безбједносних снага отпочне процес њихове трансформације у оружане снаге.