latinica  ћирилица
14/02/2019 |  15:59 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Дан бораца обиљежен широм Српске

Поменима и полагањем цвијећа на спомен обиљежја, Дан бораца и Борачке организације Републике Српске обиљежен је широм Републике Српске. Порука је заједничка -остварити јединство бораца и Борачке организације и остварити статус борачких категорија какав заслужују.

Помен погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Требињу је служен у цркви Светог Цара Лазара. Положено је цвијеће и запаљене свијеће у спомен-соби и на централном споменику Браниоцима Требиња. Истакнуто је да се формирањем нових борачких удружења слаби структура Борачке организације.

- Имамо обећање бивше предсједнице Владе, сада предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић и мислим да би ове године требало да се измијени Закон и да Борачка организација добије посебан, издвојени статус - ријечи су Пере Мишењића, предсједник Скупштине ГБО Требиње.

Мирко Ћурић, замјеник градоначелника Требиња поручује да се треба повести рачуна о свим категоријама бораца.

- Настојимо у Градској управи да поведемо рачуна о борцима инвалидима, који су и дан данас незбринути. Преко разних програма тежимо да их запослимо, да је што мање незапослених демобиисаних бораца.

Служењем парастоса, Дан бораца обиљежен је и у Приједору. Вијенци су положени на Централном спомен обиљежју "За крст часни". Борци Приједора упутили су поруку представницима власти у Српској и заједничким органима БиХ.

- Морају да буду јединствени у одбрани српских националних интереса без обзира којем политичком блоку припадају - ријечи су Зорана Пррдојевића, предсједник приједорске Борачке организације.

Представници Борачке организације и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Зворника и чланови породица одали су почаст за 1.080 погинулих бораца.

- Оно што није добро, јесте велики број обољелих људи, они су провели четири године бранећи и стварајући Републику Српску, а немају никаква додатна примања - каже Лазар Ристић, предсједник Борачке организације Зворник.

Градска борачка организација Бањалука, организовала је пријем на којем је за 20 бораца уручена једнократна новчана помоћ од 100 КМ. Ову помоћ добио је и борац прве категорије Предраг Штркић.

У претходном периоду постигнути су одређени резултати у постизању права борачке популације, истиче предсједник Борачке организације града Бањалука, Горан Рогић.

У Фочи демобилисани бораци нису задовољни положајем ове популације. На трајно стамбено збрињавање чека осамдесет борачких породица, а око двије стотине чека помоћ за санацију стамбених објеката.

- Имамо захтјев упућен Министарству у којем се тражи да се уведе да пензионисање бораца са 55 година, да не са 65. Међутим, имамо одговор да је то изискује доста новца - каже Срђан Станковић, предсједник Борачке организације Фоча.

Брига о борачким категоријама истакнута је као приоритет и у Бијељини.

- Обиљежавамо овај значајан датум, наравно, уживајући у слободи и вјерујући да ће Република Српска остати вјековна тековина и да живи заувијек. Наша захвалност према њима мора да буде у збрињавању тих породица, стамбеном збрињавању, рјешавању питања дјеце погинулих бораца, једноставно, да та њихова борба не би била узалудна - оптимистички је поручио Мићо Мићић, градоначелник Бијељине.

Поменом и одавањем почасти погинулим, Дан бораца обиљежен је и у Миљевићима, Источно Ново Сарајево. Статус бораца, истакли су, биће и даље приоритет.

- Приоритет је уредба Владе која се односи на допунска права у стамбеном збрињавању, иако смо задовољни општим стањем у тој области - напоменуо је Драгиша ТУушевљак, предсједник Предсједништва БО Источно Ново Сарајево.

Ђорђе Крешталица, ратни војни инвалид вјерује да ће доћи боља времена за ту категорију становништва.

- Најважније да се борачки додатак устали или повећа, да борци који напуне 65 година, иако немају радни стаж, имају нека примања, да знају зашто су се борили.

Љубиша Ћосић, начелник Општине Источно Ново Сарајево вјерује у континуитет.

- Заједно радимо на ономе што је најтеже, а то је запошљавање демобилисаних бораца, дјеце погинулих бораца, и то се на неки начин одвија у континуитету.

Светог Трифуна, као своју славу, обиљежили су и припадници елитне јединице "Бели вукови". Њихов завјет је да сачувају успомене на погинуле саборце и команданта Срђана Кнежевића.

- Овај датум нам много значи, јер смо га добили у ратном вихору 1994. године, када је покојни командант Владо Лиздек рекао да можемо да опстанемо на великим минусима и ниској температури само као бели вукови - присјећа се Јанко Шешлија, предсједник Удружења "Бели вукови".

Бошко Југовић, начелник Општине Пале вјерује у снагу која је искована у Отаџбинском рату.

- Задовољство је видјети да ови припадници који се данас састају и његују другарство, присјећајући се успомена, јер ту лежи снага - каже Југовић.

Дан бораца обиљежен је у свим локалним заједницама, уз поруку демобилисаних бораца да, ако имамо своју државу, нашу Републику Српску, онда и борци могу лакше да остваре своја права.

Подсјећамо, централна манифестација поводом Дана бораца одржана је у Вишеграду.