latinica  ћирилица
14/02/2019 |  17:48 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Свети Трифун и Валентиново у знаку виноградара и љубави

Српска православна црква прославља Светог Трифуна - заштитника старих заната, винара и виноградара. Обичај је да се на данашњи дан обилазе виногради, чокоти заливају вином и почиње орезивати лоза. 14. фебруар многи, широм свијета, прослављају као Валентиново, дан љубави.

По традицији, симболичним орезивањем лозе, виноградари почињу сезону радова у виноградима, уз вјеру да ће Свети Трифун штитити њихове засаде. Чокоти се поливају најбољим прошлогодишњим вином, како би сљедећа берба била што боља и берићетнија.

- Најважнији дан у години за нас виноградаре је баш 14. фебруар и надамо се доброј години, добром грожђу и квалитетним винима - поручује Радован Вукоје, из Винарије "Подруми Вукоје 1982".

Данас празнују и сви они који искрено воле. Слави се љубав широм планете, уз неизоставно црвено вино, романтичне вечере, симболичне дарове и најљепше емоције. Господска улица у Бањалуци била је у том знаку.

У бојама и симболима љубави обиљежен је 14. фебруар и у Београду. Београђани и гости уживали су у туристичкој шетњу кроз љубавну историју главног града, подсјећајући се на велике љубавне приче срспке престонице.

Било да празнујете Свети Трифуна или Валентиново, важно је да љубав славите сваког дана, уз добру капљицу вина из херецговачког виногорја.