latinica  ћирилица
14/02/2019 |  18:47 ⇒ 21:55 | Аутор: РТРС

Бањалука: Јавна кухиња "Оброк љубави" неће бити затворена

Просторије јавне кухиње удружења "Мозаик пријатељства", неће бити затворене, обећање је градоначелника Бањалуке Игора Радојичића који је посјетио јавну кухињу. Најавио је да ће градска одјељења провести поступак легализације објекта, како би удружење "Мозаик пријатељства" несметано наставило рад.

Око 850 грађана Бањалуке користи услуге овог удружења. Сматрају да би било поражавајуће за овај град да просторије затвори.

Ситуација је кулминирала када је републичка инспекција најавила да ће затворити јавну кухињу "Оброк љубави" јер удружење "Мозаик пријатељства" нема употребну дозволу за простор у којем се кухиња налази.

- Уништено нам је достојанство. Све ово што смо добили до сада, медаље, признања, бачено је под ноге. Ми сами себи не можемо дати употребну дозволу, већ само користити простор у којем јесмо - поручио је Мирослав Субашић, предсједник хуманитарне организације "Мозаик пријатељства".

Из републичке инспекције поручују да је у јуну прошле године предмет редовне контроле било и удружење "Мозаик пријатељства", које обавља дјелатност дневног боравка за старија лица, а што према закону представља дио услуга из социјалне заштите, те да Удружење грађана није обезбиједило рјешење ресорног министра. Надлежни инспектор је у циљу усклађивања рада Удружења са законом, наложио да се прибави потребно рјешење министра, а да поступак траје већ осам мјесеци.

Градоначелник Бањалуке рекао је да ово удружење ужива подршку града и има простор за активност коју проводи, а у децембру је додијељен и простор на спрату који би требало да буде уређен. Каже да бирократских проблема има превише у граду, хиљаде је објеката који нису легализовани, те да неким проблемима попут овог треба приступити људски.

- Објекат је у власништву Града од `80-их година прошлог вијека, или још из ранијег периода. У архиви Градске управе, али и у Архиву Републике Српске нема папира о власништву, што значи да овај може ући у процес легализације. До сада овај проблем није ријешен, али ће бити - истакао је Радојичић.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић нада се да ће процедурални проблем бити убрзо ријешен.

- Стоји обавеза да Удружење обавља своје обавезе у законски одређеним просторијама и сигурна сам да ће се овај проблем брзо ријешити - поручила је Цвијановићева.

Удружење "Мозаик пријатељства" у кухињи "Оброк љубави" више од деценије припрема храну за најугроженије Бањалучане.