latinica  ћирилица
14/02/2019 |  19:01 | Аутор: sputniknews.com

Медведев: Нове америчке санкције још једна шизоидна прича

Нови пакет санкција САД је "нова шизоидна прича" повезана с консолидацијом америчке елите у борби против предсједника САД Доналда Трампа, која се одвија уз помоћ приче о Русији, сматра руски премијер Дмитриј Медведев.
Дмитриј Медведев (Фото: Sputnik/Екатерина Штукина) -
Дмитриј Медведев (Фото: Sputnik/Екатерина Штукина)

Амерички сенатори представили су Конгресу САД 13. фебруара нацрт закона о новим санкцијама против банкарског и енергетског сектора Русије, као и против руског државног дуга. Нацрт закона предлаже увођење санкција руским банкама које "подржавају мијешање у изборе".

- Што се тиче самих санкција, односно посљедњег праска који се догодио сасвим недавно, то је нова шизоидна прича повезана с начином на који се у Америци консолидује елита. Имам у виду борбу против Русије - рекао је Медведев у интервјуу за НТВ.

Према његовим ријечима, консолидација елите у Америци, посебно демократске, одвија се на бојном пољу с предсједником Трампом.

- А борба против предсједника Трампа се води уз помоћ такозваног руског случаја. Око тога се одвијају сви друштвено-политички процеси, очигледно је да је то у много већој мјери повезано с унутрашњим проблемима Сједињених Америчких Држава него с нашим односима с Американцима - нагласио је Медведев.

Према његовом мишљењу, САД имају заиста много проблема.

- То је највећа економија у свијету. Али она има 22 билиона, не рубаља - него долара - дуга. То је бројка с којом се треба носити. Одатле потичу протекционистичке мјере, борба против других економија и санкције свих врста. Санкције ЕУ, санкције Русији, санкције Ирану, санкције Кини. Тако они виде своју будућност - навео је Медведев.

Руски премијер сматра да се нове америчке санкције неће одразити на финансирање националних пројеката у Русији.

- Централна банка и влада ће одржавати стабилност економије - нагласио је Медведев и додао да америчке санкције не могу да нанесу капиталну штету руској економији, иако отежавају њен развој.

По његовом мишљењу, према санкцијама се треба односити пажљиво, бити спреман за њих.

- А ми редовно анализирамо на који начин да се супротставимо санкцијама те врсте, мада се њих заиста не треба плашити, јер ће наша економија, дефинитивно, издржати сваки притисак, па и такав - нагласио је Медведев.

Руски премијер је о могућности увођења нових санкција САД разговарао с бизнисменима у оквиру Руског инвестиционог форума који се одржава у Сочију. На састанку је било ријечи о мјерама реаговања на могућа нова ограничења која би могла да буду уведена против фирми које раде у Русији.