latinica  ћирилица
14/02/2019 |  19:08 ⇒ 15/02/2019 | 08:45 | Аутор: РТРС

Из Бањалуке поручено: Србија најважнији фактор стабилности (ФОТО)

Поводом Дана државности Србије - Сретења, Генерални конзулат Србије у Бањалуци организовао је свечани пријем за представнике политичког и јавног живота у Српској. Истакнуто је да је Србија најважнији фактор стабилности у региону и да њене везе са Републиком Српском никад нису биле боље.

Република Српска и Србија одувијек су биле блиске. Опредјељење и једних и других је да ти односи буду све јачи. Да то није само декларативна подршка, говоре и различити заједнички пројекти.

Владимир Николић (Фото: РТРС)

- Србија је уложила 22 милиона евра у разне пројекте у Републици Српској. Мислим да ће се тај тренд наставити на велико задовољство и оних који дају и оних који примају те донације - поручио је Владимир Николић, генерални конзул Србије у Бањалуци.

Окупљање поводом Сретења у Бањалуци показује се снага те везе, међусобно поштовање и опредјељење да заједно раде, каже предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Жељка Цвијановић и Владимир Николић (Фото: РТРС)

- Блиске везе гајимо на сваком плану. Постији политичко разумијевање, развијамо и економске везе и низ пројеката у различитим областима како би се још више повезали и зближили. Поред правне везе која је уткана у Дејтонски споразум, постоји надоградња у виду е блискости народа са двије стране Дрине - истакла је Цвијановићева.

Дан државности Србије свечаност је и у Српској, јер је Србија најважнији фактор стабилности и мира на Балкану, истакао је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Милорад Додик и Владимир Николић (Фото: РТРС)

- Око идеје мира треба да будемо сви окупљени. Србија у том погледу може да служи као примјер и честитам јој Дан државности - рекао је Додик.

Бањалука: Пријем поводом Дана државности Србије (Фото: РТРС)

Дан државности празнује се 15. и 16. фебруара, у спомен када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак, као дан сјећања на почетак револуције, али и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и, заклетвом потврђен, први Устав Књажевства Србије и први модерни Устав - Сретењски.