latinica  ћирилица
14/02/2019 |  22:50 | Аутор: РТС

Европски парламент подржао употребу канабиса у медицинске сврхе

Охрабрени одлукама Свјетске здравствене организације, европски парламентарци усвојили су резолуцију у којој се подржава употреба канабиса у медицинске сврхе и траже додатна истраживања на том пољу.

Посланици позивају Европску комисију и власти чланица ЕУ да дефинишу шта је медицински канабис, како би се спријечиле злоупотребе, а уједно и обезбиједила финансијска средства за нови програм истраживања ефеката канабиса.

- Истраживања о примјени канабиса у медицинске сврхе и даље се настављају - истакла је Вера Јурова Комесар европске комисије за заштиту потрошача грађана.

Свеобухватном регулацијом лијекова на бази канабиса, требало би ограничити црно тржиште и обезбиједити загарантован квалитет производа, као и ограничен приступ малољетника канабису, сматрју у европском парламенту.

Важно је дефинисати могућност правне сигурност, као и приступ пацијентима који би канабис користили у медицинске сврхе, са посебним мјерама опреза за млађе особе и труднице, наведено је у резолуцији.

Посланици у европском парламенту сматрају да постоји довољно позитивних и задовољавајућих параметара који доказују да канабис има терапијске ефекте, у лијечењу хроничног бола код одраслих, а исто тако ублажава мучнину и повраћање који су посљедица примјене хемотерапије.

Наведено је и да канабис даје позитивне резултате код лијечења симптома спазмичности, код пацијената са мултиплекс склерозом.

Веома је важно, на шта упозоравају љекари, да се код лијечења употреба канабиса не злоупотреби, јер се она сматра опасном, илегалном дрогом, као и да се пацијентима скрене пажња да канабис не могу узимати за сваки облик бола у тијелу.

По анализама портала који се баве аналитичком политиком, најлибералније земље у Европи, када је у питању коришћење канабиса, су Шпанија, Њемачка, Холандија, Португалија...