latinica  ћирилица
15/02/2019 |  09:50 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Додијељена одликовања поводом Дана државности Србије

Поводом Дана државности, предсједник Србије Александар Вучић уручио је одликовања заслужним појединцима и институцијама. Свечаности је присуствовао и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

У протеклих 215 година колико је стварана, модерна српска држава пролазила је разна искушења, а и данас су пред Србијом велики изазови зато нам је потребна Карађорђева храброст и одлучност , а можда још и више мудрост Милоша Обреновића, поеучио је Вучић.

- Својим радом неизмјерно су допринијели да Србија остане привржена њеним вриједностима, да буде боља, успјешнија, срећнија и модернија - рекао је Вучић.

Сретење је празник Срба ма гдје живјели. Веома је важно да се обиљежава , дан када је подигнут први српски устанак и донесент први најмодернији устав тога времена у Европи чиме су Срби показали да имају да граде државу на најсавременији демократски начин, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. 

- Ово је празник слободе, он је синоним за слободу и зато су срби толико снажно били везани за сваку врсту акције што је урађено у историји везано за слободу. Слобода је синоним нашег постојања. Срби не могу да живе без слободе и зато је наша историја увијек историја борбе за слободу - поручио је Додик.

За нарочите заслуге у развијању и унапређењу сарадње и пријатељства Србије и Бугарске одликован је и бугарски предсједник Бојко Борисов.

- Вјерујем да Србија иде правим путем и најважније је да међу народима владају љубав, мир и пријатељство - истаако је Борисов. 

За изузетне заслуге у посвећености и одбрани истине о страдању јеврејског, српског и других народа током Другог свјетског рата одликован је израелски историчар Гидеон Грајф. 

- Веома сам поносан што радим на откривању историјске истине. Ја сам историчар и за мене је истина веома важна. То је наука којој доприносим својим радом на истраживању и презентовању те истине - каже Грајф.

Одликовано је 62 заслужних грађана и институција, између осталих музичар Предраг Жирвковић Тозовац и постхумно академик Владета Јеротић.