latinica  ћирилица
15/02/2019 |  11:10 ⇒ 11:29 | Аутор: СРНА

Пузигаћа: Клуб Срба у Дому народа ФБиХ постоји само на папиру

Делегат из српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ Драго Пузигаћа изјавио је за Срну да Клуб Срба у овом дому постоји само фиктивно и да не види на који начин ће ЦИК БиХ најављеном "допунском одлуком" попунити три недостајућа мандата за Дом народа из српског народа када Срба нема у скупштинама кантона, одакле се бирају у овај дом.
Драго Пузигаћа (Фото: ba.n1info.com) -
Драго Пузигаћа (Фото: ba.n1info.com)

Пузигаћа је рекао да, ако би био промијењен Устав и Изборни закон, онда би била извијесна евентуална попуна Клуба Срба, те да ово све показује да Срба у ФБиХ нема више од три одсто и да је због тога то практично немогуће.

- Не видим начин да посебном одлуком ЦИК-а буде попуњен Дом народа Парламента ФБиХ, када у скупштинама десет кантона нема Срба. Самим тим не видим могућност како то може бити урађено. Прије свега, знам ранија тумачења међународне заједнице и ОХР-а и самог ЦИК-а да је речено да је то немогуће и да није према Уставу - рекао је Пузигаћа.

Он је постави питање ако је и могуће да проблем буде ријешен "допунском одлуком", зашто то није рађено и претходних изборних циклуса.

- Чињеница је да је од 2002. године само једном био попуњен Клуб Срба у Дому народа ФБиХ, и то у одређеном временском периоду. Ако то неком одлуком ЦИК уради сада, поставља се питање зашто то није радила и раније - рекао је Пузигаћа.

Он сматра да се "нижим актима не може дирати Устав, јер се делегати у Дом народа Парламента ФБиХ делегирају из скупштина кантона, те ако их нема у скупштинама кантона, онда је то је немогуће".

Пузигаћа је подсјетио да од 2002. године само Клуб Срба није покретао механизам заштите виталног националног интереса, јер то није ни могао, пошто су потребне двије трећине за то, а Клуб Срба никада није имао ту већину.

- Потребна је измјена Изборног закона јер један број представника у Дому народа бирају друге политичке опције - рекао је Пузигаћа.

Он је додао да су једино у Ливањском кантону, делегате изабрали Срби, а све остале су бирали неки други.

- Залагаћу се за легитимност, да се прекине да се појединци један мандат изјашњавају као Хрвати, други пут као Бошњаци, трећи пут као Срби, јер се тако губи и смисао Дома народа Парламента ФБиХ - рекао је Пузигаћа.

Централна изборна комисија БиХ потврдила је на јучерашњој сједници у Сарајеву резултате посредних избора и додјелу мандата за Дом народа Парламента ФБиХ након општих избора спроведених у октобру прошле године, чиме су се стекли услови за конституисање тог дома.

Из бошњачког народа потврђени су мандати за 17 делегата,  хрватског народа потврђено је такође 17 мандата, а од 17 мандата који у Дому народа ПФБиХ припадају српском народу, потврђено је 14 мандата.

Након спровођења процедуре прописане Упутством о поступку провођења посредних избора за тијела власти у БиХ обухваћених Изборним законом БиХ, ЦИК ће, како је саопштено, допунском одлуком потврдити три преостала недостајућа мандата за Дом народа Парламента ФБиХ из српског народа.