latinica  ћирилица
15/02/2019 |  13:03 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Грубеша: Отварање затвора у два корака

Министар правде у Савјету министара у техничком мандату Јосип Грубеша сматра да би отварање затвора у Источном Сарајеву требало да се одвија у два корака од којих је први почетак рада ове институције, а други сам прихват затвореника.
Јосип Грубеша - Фото: РТРС
Јосип ГрубешаФото: РТРС

- Уколико би се активности отварања затвора у Источном Сарајеву одвијале за вријеме техничког мандата мене као министра, мој приједлог је да до расписивања конкурса за управника и руководство затвора том институцијом руководе људи који су реализовали пројекат изградње затвора - рекао је Грубеша за БХ радио један.

Он сматра да би било добро да ти људи припреме све предрадње до доласка менаџмента за који ће бити расписан конкурс.

Наводећи да, кад је ријеч о менаџменту затвора, националност не треба ставити на прво мјесто него струку и професионализам, Грубеша је истакао да о избору управника и менаџмента затвора није било трзавица са колегама у Савјету министара, него да је више ријеч о различитим гледиштима.

- Након што Савјет министара донесе одлуку о формирању институције затвора на министру је да изабере управника који Савјету министара предлаже све остале акте, као што су правилници о систематизацији радних мјеста, кућном реду итд. Када Савјет министара усвоји правилник о систематизацији онда се може ићи у расписивање конкурса - појаснио је Грубеша.

Према његовом мишљењу, када би све било  у најбољем реду пријем затворског особља могао би да буде завршен за шест мјесец.

Он је нагласио да је Сектор за извршење кривичних санкција Министарства правде припремио све потребне документе за избор будућег особља у затвору, а да су САД дале готово милион долара за обуку.

Грубеша је потврдио да су међународни донатори на једном састанку у згради Делегације ЕУ у БиХ затражили да, уколико затвор не буде отворен, БиХ врати поклоњених 11 милиона евра за његову изградњу.

- Духови међународне заједнице још се нису смирили и то ће се десити кад Савјет министара донесе олуку о почетку рада затвора - рекао је Грубеша.

Према његовим ријечима, утврђене су све претпоставке и предрадње да би затвор могао да буде отворен у пуном капацитету.

- У затвору би требало да бораве лица осуђена на дуготајне затворске казне. Просјек је 10 година и девет мјесеци. Тренутно је ту готово 450 затвореника и притвореника. То значи да се у једном дану не могу преселити сви затвореници - нагласио је Грубеша.

Он је саопштио да је у парламентарну процедуру упутио измјене Закона о извршењу кривичних санкција БиХ у којем је предложио да се поједини затвореници из затвора у Источном Сарајеву могу да пребацују и у затворе у Републици Српској и Федерацији.