latinica  ћирилица
15/02/2019 |  13:49 ⇒ 15:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић допутовао у Минхен, поподне с европским званичницима

Предсједник Србије Александар Вучић допутовао је у Минхен, гдје ће учествовати на 55. Минхенске конференцији о безбједности, а већ поподне има билатералне састанке са високим званичницима Њемачке, Велике Британије, Белгије и другим.
Александар Вучић - Фото: СРНА
Александар ВучићФото: СРНА

Током учешћа на конференцији предсједник Србије ће имати он ће имати 15 до 20 билатералних сусрета са свјетским званичницима, међу којима су председници Јерменије и Молдавије, европски комесар Јоханес Хан, шефови руске и њемачке дипломатије, Сергеј Лавров и Хајко Мас, потпредсједник белгијске владе Дидије Рејндерс. Вучић ће имати и одвојене сусрете са посланицима Бундестага, сенаторима и члановима делегације Конгреса САД, као и са званичницима Министарства спољних послова Велике Британије. 

Током конференције Вучић ће учествовати на Панел дискусији "Безбједност у Југоисточној Европи: два корака напријед, један корак назад".

Вучић је, раније, најавио да у Минхену, гдје се окупља свјетска политичка елита, иде да се бори за Србију.

Организатор конференције најављује да ће од 15. до 17. фебруара, о актуелним кризама и безбједносно политичким изазовима у свијету, што је главна тема скупа, говорити око стотину високих представника из политике из цијелог свијета.

Како се истиче у саопштењу достављеном Танјугу, после 2017. њемачка канцеларка Ангела Меркел поново ће узети учешће на Минхенској безбједносној конференцији, на којој ће говорити и шеф њемачке дипломатије Хајко Мас, министарка одбране Урсула фон дер Лајен, министар привреде Петер Алтмајер, вицеканцелар и министар финансија Олаф Шолц, али и више од 45 посланика Бундестага из свих фракција.

САД такође долазе са до сада најбројнијом делегацијом, коју ће предводити потпредсједник Мајк Пенс, а у којој ће бити и представници Конгреса, на чијем челу ће бити предсједница тог тела Ненси Пелоси.

Међу учесницима ће бити и високи званичници Кине, шефица европске дипломатије Федерика Могерини, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, али и шефови Међународног монетарног фонда и Свјетске банке.