latinica  ћирилица
15/02/2019 |  17:42 ⇒ 17:47 | Аутор: СРНА

Америчке санкције петорици званичника блиских Мадуру

САД су увеле санкције петорици венецуеланских званичника с циљем вршења притиска на Венецуелу због одржаних предсједничких избора које Вашинтон сматра противзаконитим, саопштено је из америчког Министарства финансија.

У саопштењу се наводи да су нове санкције усмјерене ка лицима блиским предсједнику Венецуеле Николасу Мадуру, укључујући шефа Обавјештајне службе Венецуеле /Себин/ Мануела Рикарда Кристофера Фигуеру, као и првог комесара службе Илдемара Хозеа Родригеза Муцуру.

Вашингтон је увео санкције и министру за нафту Мануелу Салвадору Кеведу Фернандезу, команданту предсједничке гарде Ивану Рафаелу Хернандезу Дали и још једном званичнику обавјештајне службе Рафаелу Енрикеу Бастарду Мендози.

- Уводимо санкције званичницима задуженим за Мадуров безбједности и обавјештајни сектор, због систематског кршења људских права, сузбијања демократије, мучења и друге употребе бруталне силе - изјавио је амерички министар финансија Стивен Мнучин.

Вашингтон у Венецуели подржава Хуана Гваида, који се прошлог мјесеца прогласио за предсједника ове земље и тврди да Мадуро није законито изабран за предсједника.