latinica  ћирилица
17/02/2019 |  07:45 ⇒ 12:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Додик: За опстанак БиХ неопходан кохезиони елемент

Међународна ситуација се промијенила и у свијету је схваћено и препознато да БиХ не може да преживи уколико не пронађе било какав кохезиони елемент, изјавио је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

У случају успостављања минимума заједничког између три народа и два ентитета, то би требало преточити у базни консензус, бар у нечему, јер у супротном, каже Додик за Политику, БиХ нема шансу.

Таквом договору се, додаје, испријечило погрешно увјерење оних који су се заиграли причом да ће међународни фактор умјесто њих нешто да рјешава.

- Бошњачка елита своју улогу види у томе да они измисле шта би било добро, па да онда машинерија међународног фактора крене с притисцима. Мислим да су се ствари у свијету битно промијениле. Свијет своје проблеме и пројекције дислоцира. Међународни интервенционизам је при крају, шта год неко мислио о томе - каже Додик.

Он истиче да и даље постоје они из свијета који "контаминирају овдашњи простор" тиме што се, нудећи наводна рјешења, упорно држе стереотипа на којима су направили каријере прије 20 година.

- Све је то дио трагичне политике која не дозвољава да Срби, Бошњаци и Хрвати нађу нека рјешења и крену напријед - наводи он.

Поводом покушаја оспорава имена Републике Српске, Додик каже да су такви захтјеви немогући, али да забрињава прегласавање у Уставном суду БиХ гдје "сједе троје страних судија и још двоје који су бивши потредсједници СДА".

- Покрену ли они ту иницијативу ми ћемо покренути иницијативу да се поред назива Република Српска стави цртица и допише - западна Србија. Не да мијењамо назив, већ да га допунимо, ако већ хоће да допуњавају. Ако хоће да идемо, ићи ћемо до краја. Синоним за Републику Српску може да буде само западна Србија - рекао је Додик.

Говорећи о Комисији за Сребреницу на челу са израелским историчарем Гидеоном Грајфом, Додик каже да је претходни извјештај био наметнута прича високог представника настала под озбиљним притиском.

- Како је могуће да је тај извјештај из 2004. обухватио седам дана јула 1995. године, без иједног страдалог Србина. То је ексклузивистички документ направљен само да покрије политике тог времена. Да би се разумјела дешавања у Сребреници у цјелини, мора да се сагледа шири период. Лажни и нетачни извјештај коришћен је као чињеница за међународне судове који нису имали других доказа - рекао је Додик.