latinica  ћирилица
17/02/2019 |  21:01 ⇒ 22:45 | Аутор: СРНА

Политичко разумијевање и економски интерес - снажна веза Српске и Кине (ФОТО)

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас у Бањалуци да је поносна на сарадњу коју је Српска успоставила са Кином, наводећи да је она већ низ година успјешна и да између Српске и Кине постоји политичко разумијевање и економски интерес као снажна веза.
Концерт поводом обиљежавања кинеске нове године - Фото: РТРС
Концерт поводом обиљежавања кинеске нове годинеФото: РТРС

Цвијановићева је изразила задовољство због тога што су кинеске институције и компаније препознале Српску као мјесто за улагање и добро пословање и као примјер навела изградњу Термоелектране "Станари" и инфраструктурне пројекте.

Она је додала да су потписани одређени уговори, а да се воде и додатни разговоре и очекује да и они буду реализовани.

-Између Српске и Кине не постоји ниједно отворено питање. Напротив, постоји веома добра сарадња и разумијевање глобалних процеса. Нас у Српској привлачи велика Кина која је глобални гигант и која је много тога урадила на политичкој трансформацији и у области економије и трговине - рекла је новинарима Цвијановићева прије почетка концерта Ансамбла пјесме и плеса народности "Ксинганмент" из Унутрашње Монголије, поводом обиљежавања Кинеске нове године.

Она је додала да је због тога у интересу Српске и њених грађана да и даље развија добре односе са Кином.

Цвијановићева је напоменула да посебно охрабрује и потреба да се зближава народ у Српској и Кини, наводећи да је и са позиције предсједника Владе подржавала изучавање кинеског језика у школама и на факултетима у Републици Српској, као и оснивање Конфуцијевог института у склопу Универзитета у Бањалуци.

-Све су то начини да се приближимо једни другима и да се, без обзира на то што нас географски дијели толика раздаљина, сваке године све више упознајемо и боље сарађујемо - рекла је Цвијановићева.

Она је народу Кине, али и грађанима у Српској, пожељела годину благостања и да се боље живи.

-Задовољна сам због тога што институције Српске заједно са Амбасадом Кине у БиХ обиљежавају Кинеску нову годину - нагласила је Цвијановићева.

Амбасадор Кине у БиХ Ји Пинг истакао је да се протеклих година културна размјена између Кине и Републике Српске добро развија, те да у прилог томе иду бројни реализовани пројекти у овој области.
Пинг је навео да је званично отворен Конфуцијев институт на Универзитету у Бањалуци, док је је катедра за синологију на Универзитету у Источном Сарајеву постала једна од најпопуларнијих, а кинески језик је уврштен као други страни језик у основним и средњим школама у Републици Српској.

-Све наведено се није могло реализовати без личне бриге и напора предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика - рекао је Пинг обраћајући се гостима прије почетка коцерта Ансамбла пјесме и плеса народности "Ксинганменг" из Унутрашње Монголије, који је приређен у Бањалуци поводом обиљежавања Кинеске нове године.

Ји Пинг је истакао да је Кинеска нова година најсвечанији традиционални фестивал кинеског народа.

-Драго ми је што сам у Бањалуци и имам прилику да овај наш фестивал прославим са нашим драгим пријатељима у Републици Српској - рекао је Пинг.

Он је додао да културна размјена у корист приближавања два народа има велики значај за унапређење пријатељске сарадње, те да му је велика част што су умјетници Ансамбла "Ксинганменг" у прилици да пред бањалучком публиком изведу свој перформанс.

-Вјерујем да ће њихов изврстан наступ допринијети већем разумијевању о разноликости и инклузивности кинеске културе - рекао је Пинг.

Он је додао да је према кинеском лунарном календару ова година - година свиње, која, као једна од 12 знакова кинеског хороскопа, симболизује богатство и срећу.

-Зато ову прилику користим да грађанима Републике Српске пожелим пуно среће у овој години, те још боље резултате у сарадњи са кинеским народом - рекао је Пинг.

Он је захвалио руководству Републике Српске што даје допринос унапређењу економске сарадње и културне размјене са Кином.

-Наша очекивања за ову годину су да наставимо да јачамо добру сарадњу у областима економије, културе и осталих области са Републиком Српском - рекао је Пинг.

Концерту у Културном центру Бански двор присуствовали су и министри у Влади Републике Српске, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, те бројни представници културног и политичког живота Српске.

Прије свечаног концерта на платоу испред Банског двора у Бањалуци поводом Кинеске нове године приређен је ватромет.

Осим бројних грађана, ватромет су посматрали предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, кинески амбасадор у БиХ Ји Пинг и министри у Влади Српске.