latinica  ћирилица
18/02/2019 |  09:02 ⇒ 10:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Позиција Србије другачија и боља, поносан сам

Послије разговора на Минхенској безбједносној конференцији, предсједник Србије оцијенио да је позиција Србије другачија и боља него што је била и да је поносан.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

У изјави за РТС, Александар Вучић је за разговоре које је имао у Минхену рекао да су били тешки и добри, и указао да однос Београда и Приштине постаје једна од централних тема не само за Србију и њен регион, него и шире.

- Нисам ни знао да су сви у свијету, рекао бих из свих важних медијских кућа пратили, то сам схватио послије разговора за Волстрит џорнал, и за Блумберг и за Политико, на велику пажњу је наишло, очигледно је да однос Београда и Приштине постаје једна од централних тема не само за Србију и њен регион, него и за читаву Европу, рекао бих и за читав свијет - истакао је Вучић коментаришући суботњи панел у Минхену.

Одговарајући на питање како Србија може да одговори на изјаву Едија Раме да је Косово део Албаније, Вучић је рекао "озбиљношћу и одговорношћу".

- Не псовкама, не истим или сличним понашањем, већ управо онако како сам рекао озбиљно и одговорно. Имамо своју политику, знамо свој пут, ми морамо да будемо предвидиви у међународној заједници - рекао је Вучић за РТС. Он је додао да се "српска ријеч због тога чује и због тога се српска ријеч поштује".

- Због тога су сви људи трпили јуче мој оштрији тон, и јуче и свакога дана, зато што знају да он није ни из чега извучен, већ из стварних чињеница и зато све снажније слушају Србију. Зато је позиција Србије другачија и боља него што је била. И на то сам прилично поносан - поручио је Вучић. Он је напоменуо да је задовољан борбеношцу коју је, како је истакао, наша малобројна делегација показала у Минхену.

- Није било лако и не рачунајући састанке са руском делегацијом и са нашим јерменским пријатељима, сви остали су већ признали независно Косово, и то никада није лако. Али мислим да смо имали корисне и добре разговоре, посебно са њемачким парламентарцима, а имали смо са Американцима много састанака од Рона Џонсона до господина Роџера Викера, до још седам или осам чланова Представничког дома и Сената - оцијенио је Вучић.

Он је додао и да је, заједно са представницима Атлантског савета, разговарао кратко и са бившим потпредсједником САД Џоном Бајденом, "са свима који су де факто овдје били".

- И код њих се, наравно, види дјелимична подијељеност у односу на партијску припадност, али имају прилично уједначен став према Републици Србији и наравно који за нас није лак. Није једноставан, али морамо да гледамо како да сачувамо своје интересе, а да не улазимо ни на какве турбуленције и сукобе са најмоћнијом земљом свеијта - рекао је Вучић.

Упитан о чему је разговарао са представницима Конгреса и Сената, међу којима су неки утицајни албански лобисти, Вучић је рекао да су они највише инсистирали на случају Битичхи и да су рекли да је то због односа који имају према њиховим бирачима, јер су браћа Битићи баш из тог деијла Њујорка.

- Пристојно сам одговарао на то, говорио да је ријеч о тешком злочину и да се трудимо да пронађемо починиоце, али да то не можемо да радимо на основу новинских написа, већ на основу стварних доказа - казао је Вучић и додао да је још једном изразио саучешће због тешког злочина који се догодио и изразио увјерење да ће наши органи успјети да пронађу кривца.

- Али сам и њих питао, јер у једном тренутку, јер је то било нешто агресивније од онога што сам очекивао, па сам им рекао: ми вас не притискамо што имамо двије хиљаде страдалих од ваших бомби и дјецу од двије године која су страдала, па дајте просто мало више разумијевања и за наше потребе, имамо и ми наше бираче као што их имате и ви - навео је председник Србије.

Каже да су то били тешки и добри разговори и да сви људи разумију да постоји и друга страна, не да је то тако једнострано и тако једноставно као што би било. Вучић је рекао да су од Рона Џонсона добили много више разумијевања, али и да су на крају сви рекли да Србију доживљавају као пријатеља и да је важно да имамо такве односе.

- Ја сам се са тим сагласио и желимо много отвореније односе са САД него што смо имали до данас. Са Њемцима је био одличан разговор, који су не увијек лаки за нас - навео је Вучић.

На питање да ли они разумију позицију Србије и тежину њене позиције, Вучић је рекао да нису сагласни са њиховом позицијом, али да је разумију и да му се чини да веома поштују одговорност и озбиљност Србије, много више него раније.

- Мислим да то људи и те како добро разумију и да би то било важна порука њемачких посланика од синоћ, рекао је Вучић. Због тога је, како навео, био нарочито задовољан.

- Да будем искрен, то није лако, ја сам са њима имао безброј разговора, а са некима од њих и безброј свађа, али ми се чини да су први пут послије много времена, добро разумјели колико се Србија одговорније понаша од многих других. Посебно након изјаве Едија Раме о Косову као дијелу Албаније и тако даље - поручио је Вучић.