latinica  ћирилица
18/02/2019 |  14:24 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Очекивани резултати пријевремених локалних избора

Уз политичку и инсититуционалну стабилност грађани Републике Српске могу рачунати и на побољшање животног стандарда, изјавила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

У интервјуу за Радио Републике Српске, Цвијановићева је нагласила важност формирања власти на нивоу БиХ, да би се реализовали започети пројекти и да би се послала позитивна слика институцијама Европске уније.

Цвијановићева је, између осталог, коментарисала пријевремене изборе у Требињу, Рибнику и Добоју а, како је рекла, задовољна је и резултатима избора у федералним општинама са већински српским становништвом. 

- У крајњем случају то је препознато од стране гласача. Управо та једна копча која је постојала са републичкицм властима који су опет сви заједно допринијели да се тамо реализују бројни пројекти и да се направе бољи или праве континуирано бољи услови за живот наших грађана. Грађани то сигурно препознају - истакла је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Говорећи о власти, предсједница је нагласила да је најважније да је Српска формирала институције непосредно након избора, што није случај у Федерацији БиХ. Због тога, истиче Цвијановићева, не постоји могућност ни формирања власти на бх нивоу, што блокира започете процесе. У први план се ставља и прича о Еевропском и НАТО путу, што за предсједницу Српске није оправдано јер консензус постоји само о уласку у Европску Унију али не и у војно-политичке савезе. Истиче да су у току преговори о формирању власти и сматра да изборни побједници треба да понесу терет тог процеса. 

- Чињеница је да смо имали бројна искуства и броја блокирања и настојања да се осујете одређене ствари у оквиру БиХ. То углавном долази из политичког Сарајева и не би ме изненадило да се поново отеже са тим процесом, Морам рећи да БиХ све више губи на кредибилитету и ауторитету уколико се тај процес развлачи у недоглед - рекла је предсједница Републике Српске.

Посебан проблем у региону, а посебно у БиХ јесте прилив миграната, а за сада нема стратегије која ће одговорити на кризу. Цвијановићева истиче да је Српска рекла своје, те указала на чињеницу да овом питању озбиљно нису присутпили у Савјету министара, који сада функционише у техничком мандату. Предсједница је мишљења да су у Сарајеву приоритети дати другим питањима.

- Ви на силу отварате радна мјеста по институцијама у администрацији а са друге стране недостаје вам људи да обезбјеђујете границу и хоћете да причате о томе како нешто није исконтролисано. То је једна димензија и не можемо ми одустати од својих закључака који су врло јасни. За неко трајније збрињавање Република Српска нити може нити има капацитет за било какву активност те врсте - поручила је Цвијановићева.

Посебну пажњу јавности раније је изазвала одлука о формирању комисија за истраживање свих чињеница у Сребреници и Сарајеву током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата. Предсједница истиче да су комисије и формиране да се утврди истина и да ова питања неће третирати политичари него међународни експерти.

- Много тога везано за рат који је овдје био, много тога везаног за оно што је било послије рата јесте засановано на одређеним стереотипима и јесте засновано на многим искривљеним чињеницама. При томе, ја не желим да повридфједим било коју жртву или породицу било које жртве, али говоримо о томе да морамо имати једнаке аршине када су у питању страдања. Без једнаких аршина, којих нажалост није било, ви једноставно не можете доћи до правог помирање - нагласила је Жељка Цвијановић за Радио Републике Српске.

Говорећи о инфраструктурним пројектима, предсједница је поновила да ће се уз помоћ Србије реализовати пројекат изградње аутопута који би преко Бијељине спојио Бањалуку и Београд. Посебна пажња власти, даће се и Програму демографске обнове, а Цвијановићева наглашава да ће овом програму подршку дати сви нивои власти уз активизам свих друштвених група.