latinica  ћирилица
19/02/2019 |  08:44 | Аутор: СРНА

Трамп упозорава Венецуелу и Кубу

Предсједник САД Доналд Трамп запријетио је венецуеланским војницима да ће се суочити са тешким посљедицама због тога што остају вјерни предсједнику Венецуеле Николасу Мадуру.
Доналд Трамп - Фото: Getty Images
Доналд ТрампФото: Getty Images

Он је у говору на Универзитету у Мајамију, америчком граду са највише држављана Венецуеле, упозорио војску да не блокира доставу неколико тона хуманитарне помоћи, која би у ту земљу требало да стигне у суботу, 23. фебруара.

Амерички предсједник, који је први признао Гваида за предсједника Венецуеле, позвао је војнике да се оглуше о наређења предсједника Мадура и да дозволе да се достави хуманитарна помоћ.

- Данас имам поруку за сваког званичника који Мадура брани на позицији предсједника - Не можете се сакрити од избора са којим сте суочени. Можете да прихватите понуду предсједника Хуана Гваида за амнестију и да мирно живите у вашој земљи, али не смијете блокирати доставу хуманитарне помоћи - поручио је Трамп.

Трамп је истакао да постоји и друга опција, а то је наставак пружања подршке Мадуру, али за званичнике у том случају не постоји "сигурна лука"м нити излаз, те да ће они тада изгубити све, јавио је британски Телеграф.

Амерички предсједник је упозорио и Кубу, која подржава Мадурову владавину, као и социјалистичке лидере у Никарагви.

Он каже да је социјализам разорио Венецуелу и да милиони људи гладују док неколико људи на врху пљачка народ у тој земљи.

Трамп је напоменуо да Мадуро није венецуелански патриота и назвао га "марионетом Кубе".

Предсједник САД упозорио је током говора и предсједника Кубе Мигела Дијаза Канела да би његова земља могла да буде "сљедећа социјалистичка држава која ће да падне".