latinica  ћирилица
19/02/2019 |  09:14 | Аутор: СРНА

Финци: БиХ да врати имовину вјерским заједницама

БиХ је једина у региону која није вратила имовину Јеврејској заједници, али ни другим, нити их је обештетила, изјавио је предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци.
Јакоб Финци - Фото: klix.ba
Јакоб ФинциФото: klix.ba

- Све остале земље су то питање ријешиле или су почеле да га рјешавају, осим БиХ. Република Српска је почела то да рјешава 2001. године када је усвојила закон. Међутим, наредне године високи представник је тај закон укинуо, сматрајући да то питање треба ријешити на нивоу БиХ. Од тада до данас ништа није урађено, а тек када се формира наредни Савјет министара видјећемо хоће ли се они бавити овим питањем - рекао је Финци за Независне новине.

Он је навео да је охрабрен резолуцијом коју је недавно усвојио Европски парламент у којој се први пут експлицитно наводи да је реституција, као дио опште владавине права, услов за ЕУ.

Финци истиче да је бивши члан Предсједништва БиХ Младен Иванић приликом посјете Израелу рекао да је јеврејска имовина у БиХ вриједна око шест милијарди КМ, али и упозорава да ова цифра, вјероватно, није тачна.

- Нико никад није направио процјену. Ова цифра се помиње више као оправдање да је ријеч о огромној имовини и да се зато она не може бити враћена - рекао је он.

Финци је нагласио да се велики дио тог проблема може ријешити, а да БиХ не кошта ништа.

- Рецимо, ако имате зграду Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево која је власништво Јеврејске заједнице, онда само треба направити да се кирија не плаћа њима, него Јеврејској заједници. Само је ствар воље да се овај проблем ријеши - каже Финци.

Према његовим ријечима, јеврејска имовина налази се у 28 градова гдје су постојале јеврејске заједнице, а у Републици Српској највећи дио те имовине је у Бањалуци и Добоју.

Европски парламент недавно је усвојио резолуцију у којој је позвао власти БиХ да врате имовину вјерским заједницама и другим приватним лицима.

Иако се експлицитно не помиње Јеврејска заједница, ријеч је о резолуцији која се наслања на Терезинску декларацију из 2009. године у којој је 46 земаља, међу којима и БиХ, позвано да изврши компензацију одузете имовине жртвама Холокауста.