latinica  ћирилица
19/02/2019 |  12:16 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Успостављен видео-надзор на подручју општине Jeзеро (ФОТО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач данас је у Језеру са начелницом те општине Снежаном Ружичић озваничио почетак рада успостављеног видео-надзора на подручју ове локалне заједнице.

Овај систем чини 17 камера, четири комуникациона линка, видео-снимач и радна станица за праћење и преглед снимака, а пројектован је у складу са важећим законским прописима и препорукама о успостављању видео-надзора.

Лукач је рекао новинарима да је је општина купила опрему, а представници Министарства унутрашњих послова  су је поставили и повезали у систем.

- Камере надгледају локалне, регионалне и магистралне путеве, као и главне објекте у општини Језеро. То доприноси превентиви у смислу безбједности грађана, а у Језеру је већ, захваљујући видео-надзору, ријешено једно кривично дјело - рекао је Лукач.

Лукач у посјети општини Језеро

Начелник Језера Снежана Ружичић рекла је да је ријеч о пројекту вриједном 22.000 КМ, који је Агенција за безбједност саобраћаја Српске суфинансирала са 9.850 КМ.

- Ово је пројекат од регионално значаја и ријеч је о савременом видео-надзору - навела је Ружичићева.

Систем видео-надзора успостављен је на основу прошлогодишњег споразума о сарадњи МУП-а Српске и општине Језеро.

Сличан, али обимнији пројекат, који је у завршној фази, спроводи се на територији Бањалуке, гдје ће бити инсталирано 325 камера. То ће допринијети превентиви и омогућиће истрагу одређених кривичних дјела на територији града, каже Лукач. За тај пројекат, Влада је прошле године издвојила пола милиона марака.

Он је објаснио да се видео-надзор уводи по узору на безбједносне системе великих свјетских градова.

- То ће допринијети превентиви у Бањалуци, али и могућности да истражујемо одређена кривична дјела која се десе на територији града - навео је Лукач.