latinica  ћирилица
19/02/2019 |  13:54 | Аутор: СРНА

Мектић: Забринутост због могућег великог прилива миграната

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић изјавио је да се у Грчкој налази 70.000 миграната који желе да се домогну ЕУ, те да су власти у БиХ забринуте да би већина њих могла одабрати руту преко западног Балкана.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

- Дневни прилив миграната из Турске у Грчку је око 300. Може се претпоставити да ћемо и ми ту имати озбиљних проблема. Дефинитивна рјешења како би се ријешила мигрантска криза не постоје. БиХ ће и даље бити жртва проблема - рекао је Мектић новинарима данас у Сарајеву.

Он је нагласио да су институције свих нивоа власти у БиХ укључене у рјешавање овог проблема.

Према његовим ријечима, представници власти у БиХ фокусирани су на то како што боље заштитити границу у југоисточном дијелу гдје мигранти улазе у БиХ, обезбиједити хуман третман оним који су ушли у БиХ и управљати безбједносном ситуацијом да се спријече кривична дјела на штету домаћег становништва.

Он је навео да је у Унско-санском кантону неопходно да буде редукован прилив миграната, односно да их не долази више него што их је могуће прихватити, преносе федерални медији. 

-Дио миграната из Унско-санског кантона ове седмице ћемо вратити у Сарајево - рекао је он и додао да су неки од њих повезани са тероризмом.

Он је нагласио да је Савјет министара у техничком мандату постигао договор са кантоналним властима, да заједно раде на рјешавању овог проблема, као и да ће на некој од наредних сједница Савјета бити донесена одлука о управљању прихватним центрима.