latinica  ћирилица
19/02/2019 |  14:13 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Ђурић: Политика Београда остаје проналажење компромиса за Косово

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да нема никаквих тајни о томе каква је позиција и политика Србије у вези са Косметом, те да је била и остала проналажење компромисног рјешења за косовско питање.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

- Тражимо да се створе услови за такво решење - рекао је Ђурић новинарима у Палати Србија, поводом изјаве министра спољних послова Србије Ивице Дачића да је идеја разграничења званичан приједлог Београда у преговорима са Приштином.

Он је навео да није прочитао изјаву Дачића, али да велики труд и рад улаже цијели српски тим на челу са предсједником Александром Вучићем, у коме учествују и премијер Ана Брнабић, Дачић и многи други у Влади, борећи се да Србија на међународном плану има што је могуће бољу преговарачку позицију.

Ђурић је рекао да је резултат тог труда и рада двоцифрен број повлачења признања независности Косова у посљедњих годину и по, пренијели су београдски медији.

Ђурић је навео да такозвана држава Косово није постала члан Интерпола, упркос чињеници да су неке од најснажнијих сила заговарале то чланство.

Он је додао да је Савјет безбједности УН готово једногласно осудио увођење такси од Приштине.

Дачић је раније данас рекао да је приједлог Београда у преговорима са Приштином идеја о разграничењу, али да евентуална линија разграничења још није одређена.

- Да на такав начин решимо наш проблем, то је наша званична понуда - рекао је Дачић.

Коментаришући Дачићеву изјаву, предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је о тој идеји говорио први пут прије двије године.

ЂУРИЋ: БЕОГРАД ИМА ПАПИР ЗА СВЕ ШТО ЈЕ ИЗГРАДИО НА КОСМЕТУ

Србија има папир за све што је у претходних пет до шест деценија изградила на подручју Косова и Метохије, као и доказе да је "Трепча" српска, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за Космет Марко Ђурић.

- Имамо чврсте, материјалне доказе да је `Трепча` наша..., да је готово сваки већи производни погон од Драгаша па до Јариња и Брњака изграђен средствима и уз помоћ државе Србије - нагласио је Ђурић.

Он је рекао новинарима у Београду да Србија у овом тренутку отплаћује заостала дуговања за фабрике, индустријске погоне, инфраструктурне објекте на цијелој територији Косова и Метохије.

Ђурић је навео да је став Србије да питање имовине није нешто што може и сме да се рјешава отимањем и једностраним актима Приштине.

- Залажемо се да о свему озбиљно и одговорно разговарамо да би било пронађено решење које би одблокирало економске токове на Космету, јер је, због тога што Приштина вуче једностране потезе по питању имовине, економија на Космету у блокади - истакао је Ђурић.

Он сматра да се власт у Приштини руга захтјевима које је предсједник САД Доналд Трамп изнио у свом писму у којем је недвосмислено затражио од Приштине да укине таксе.

- Трамп је тражио да се уздржавају од једностраних потеза. И шта су они урадили? Ништа. Не само да нису укинули таксе, него су и усвојили статут `Трепче`, који је нови једнострани удар на српску имовину - рекао је Ђурић.

Он је подсјетио да је данас 2.130 дан од како Приштина не спроводи своју преузету обавезу да формира заједницу српских општина, пренијели су београдски медији.