latinica  ћирилица
19/02/2019 |  15:27 ⇒ 15:30 | Аутор: СРНА

У јануару на подручју ПУ Приједор евидентирано 97 миграната

Припадници Полицијске управе /ПУ/ Приједор у јануару су евидентирали и контролисали 97 миграната, и то 77 у Козарској Дубици и 20 у Новом Граду, а у истом периоду прошле године на овом подручју регистрована су два, рекао је начелник ове управе Сретоја Вујановић.
Мигранти Нови Град - Фото: РТРС
Мигранти Нови ГрадФото: РТРС

Он је на редовној мјесечној конференцији за новинаре рекао да је, због временских прилика, дошло до повећања броја миграната на овом подручју, додајући да је ПУ Приједор остварила сарадњу са Теренским центром за послове са странцима из Бањалуке и надлежним јединицама Граничне полиције БиХ у Добрљину и Градишци.

- Ми то пратимо, поступамо по инструкцијама Координационог тијела Владе Републике Српске које је надлежно за праћење те области и сматрамо да ћемо одржати безбједност о овом питању на задовољавајућем нивоу. У јануару није било евидентираних прекршаја, нити кривичних дјела која су починили игранти - навео је Вујановић.

Према његовим ријечима, око 80 одсто миграната које су контролисали полицијски службеници ПУ Приједор било је без потребне документације.

- Грађани пријављују, а има миграната које смо и ми евидентирали и који се могу слободно кретати одређено вријеме на подручју БиХ уз документ о исказаној намјери подношења захтјева за азил - додао је Вујановић.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Микановић рекао је да је у јануару било 99 кривичних дјела, а у истом мјесецу лани 109, додавши да је расвијетљеност по непознатом починиоцу 68,2 одсто, а укупна 84,8 одсто.

- Кривична дјела против општег криминалитета и даље чине највећи број евидентираних кривичних дјела и то 80, од чега су 42 по непознатом извршиоцу. Против имовине било је укупно 47 кривичних дјела, а њихова расвијетљеност по непознатом извршиоцу износи 73,7 одсто, док укупна расвијетљеност износи 78,7 одсто - рекао је Микановић и додао да је од 23 тешке крађе расвјетљено 18 или високих 78,3 одсто.

Он је додао да је, осим акције "Цол" која је усмјерена на сузбијање нелегалне трговине моторним возилима и ауто-дијеловима, евидентирано девет кривичних дјела из области привредног криминалитета са око 200.000 КМ материјалне штете и противправно стечене имовинске корист.

- Против лица која су се бавила злоупотребом дроге поднесено је пет извјештаја о почињеним кривичним дјелима и четири захтјева за покретање прекршајног поступка. Укупно је одузето око пола килограма марихуане и око пола килограма спида -навео је Микановић.

Није било евидентираних саобраћајних несрећа са погинулим и смањен је број саобраћајних незгода са посљедицама по лица, те је забиљежено 1.526 прекршаја, из саобраћаја је искључено 185 возача, од којих више од 80 одсто због вожње под утицајем алкохола.