latinica  ћирилица
19/02/2019 |  17:10 | Аутор: СРНА

Коцијанчич: Споразум Београда и Приштине мора бити одржив

Рјешење за односе Београда и Приштине мора да буде одрживо, засновано на узајамној сагласности и у складу са међународним правом и правом ЕУ, изјавила је портпарол ЕУ Маја Коцијанчич, поводом изјаве министра спољних послова Србије Ивице Дачића о разграничењу као званичном приједлогу Београда за рјешавање косовског питања.
Маја Коцијанчич (Фото:novaekonomija.rs) -
Маја Коцијанчич (Фото:novaekonomija.rs)

Коцијанчичева је истакла да је у току рад на правнообавезујућем споразуму о свеобухватној нормализацији односа, који ће донијети трајно рјешење за сва отворена питања.

- То рјешење мора да буде одрживо и реално, засновано на узајамној сагласности и у складу са међународним правом и правом ЕУ, као и да буде прихватљиво за све државе чланице ЕУ - рекла је Коцијанчичева за Танјуг.

Она је оцијенила да је свеобухватан правнообавезујући споразум хитан и кључан за напредак Србије и Косова ка ЕУ, као и за стабилност у региону.

Дачић је данас рекао да је разграничење званични приједлог Београда за рјешавање косовског питања у дијалогу са албанском страном, али да још није одређено гдје би била линија разграничења.

- Питање где би била линија разграничења још није одређено, јер то питање, уколико предлог буде прихваћен, треба да се дефинише у дијалогу Београда и Приштине - рекао је Дачић новинарима послије скупа "Свет у превирању и будућност Европе и Балкана".