latinica  ћирилица
20/02/2019 |  09:22 | Аутор: СРНА

Мектић: У току провјера бивших припадника ИД

Међу десеторицом бивших припадника терористичке организације Исламска држава, који су заробљени у Сирији, а требало би да буду изручени БиХ, осам нема држављанство БиХ, док се за двојицу врше провјере, потврдио је министар безбједности БиХ у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Један од те двојице је Ибро Ћуфуровић /24/ из Велике Кладуше, који је био пастир код Хусеина Билала Боснића, осуђеног за тероризам. Ћуфуровић је отишао у Сирију 2013. године, а за њим је расписана црвена Интерполова потјерница.

Дневни аваз наводи да је и за њега и за друго лице тешко извршити провјеру.

- Од Агенције за идентификационе документе БиХ добили смо обавјештење да та два лица нису имала документе БиХ, да су вјероватно из БиХ изашли са лажним документима, рекао је Мектић за овај сарајевски дневник.

Према његовим ријечима, у зависности од трајања провјера, са САД ће бити прецизирани детаљи повратка држављана БиХ из Сирије, који су прекршили Кривични закон БиХ, а за шта им због тероризма пријети казна до 10 година затвора.

Он је додао да се провјеравају и подаци за жене и удовице бивших припадника "Исламске државе" из БиХ, које су изразиле жељу да се из Сирије врате у БиХ.

Прихватање заробљеника поријеклом из БиХ дио је сарадње БиХ и САД, које су позвале земље да прихвате и пред домаћим судовима процесуирају све своје држављане који су отишли да ратују у Сирији.