latinica  ћирилица
20/02/2019 |  10:15 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Заједничка сједница влада Српске и Србије 28. фебруара у Београду

Заједничка сједница влада Републике Српске и Србије биће одржана 28. фебруара у Београду, речено је данас Срни у Влади Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из Владе Републике Српске истакли су да двије стране још усаглашавају теме које ће се наћи на дневном реду, али да ће сигурно бити размотрен напредак у реализацији заједничких пројеката и могућности за почетак нових у разним областима.

- И овај пут ће сигурно доминантне теме бити из области енергетике, саобраћаја и просвјете. Српска и Србија већ дуго преговорају о заједничкој изградњи хидроелектрана на Дрини и ти пројекти су сада дошли до фазе реализације, а један од највећих пројеката у области саобраћаја је изградња ауто-пута од Бијељине до Београда - рекли су у Влади Српске.

У Влади Републике Српске истакли су да Генерални секретаријат и министарства усаглашавају приједлоге које ће делегирати за дневни ред заједничке сједнице.

- Још је рано да конкретније говоримо о дневном реду јер потом слиједи усаглашавање и са Владом Србије. Министарства у двије владе, такође, обављају консултације у вези с питањима која ће предложити да се нађу на дневном реду заједничке сједнице - нагласили су у Влади Српске.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је за Срну да са Србијом имају сарадњу на дневном нивоу и да са Министарством финансија Србије константно усклађују прописе из ресора за који су надлежни.

- Размијенићемо мишљење о проблемима који нас оптерећују, као што је сива економија и преузимаћемо њихова добра рјешења. Сигурно нас очекује широк спектар разговора, а дио ће бити посвећен и заједничким инвестицијама Српске и Србије, поготово у енергетици - каже Видовићева.

Она је додала да је веома важно питање и трговинска размјена са Србијом.

- То је стална тема за разговор и увијек правимо услове да размјена буде што већа јер нам је Србија најважнији спољнотрговински партнер - истакла је Видовићева.

Посљедња заједничка сједница влада Српске и Србије одржана је у августу прошле године у Требињу.