latinica  ћирилица
20/02/2019 |  10:23 | Аутор: СРНА

Љајић: Неограничен извоз воћне ракије

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је данас да би крајем априла Међувладин савјет Евроазијске уније требало да потврди отварање тог тржишта за производе из Србију.
Ракија - Фото: илустрација
РакијаФото: илустрација

- То ће српским произвођачима омогућити неограничен бесцарински извоз воћне ракије, а уз квоте вињака, сира и цигарета - рекао је Љајић за РТС.

Он је подсјетио да Србија двије и по године преговара о споразуму са Евроазијском унијом, истакавши да је најбитније да дође до финализације споразума.

- Споразум предвиђа неограничен извоз воћних ракија на евроазијско тржиште, а издејствовали смо и извоз 2.000 тона цигарета - рекао је Љајић.

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин синоћ је саопштио да је успостављање слободне зоне трговине између Србије и Евроазијске уније завршена ствар и да је још остало да ова одлука буде потврђена на Међувладином савјету.

Чепурин је на Твитеру написао да је министар економског развоја Русије Максим Орешкин саопштио да ће евроазијски Међувладин савјет ускоро донијети одлуку о успостављању зоне слободне трговине Евроазијске уније и Србије.

Евроазијску економску унију чине Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан.

Љајић је, упитан о снижавању цијене роминга у региону, рекао да се почетком априла очекује потписивање споразум о мањој цијени роминга који ће, осим Македоније, Црне Горе и БиХ, укључити и Албанију и Косово и Метохије.

Он је рекао да очекује да се у догледном времену снизе цијене роминга и са земљама ЕУ.

Из Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије јуче је саопштено да је на састанку у Скопљу договорено да регионални споразум о ромингу земаља Балкана буде потписан у априлу у Београду, на другом Дигиталном самиту Балкана.

Државни секретар у том министарству Татјана Матић подсјетила је да је текст Нацрта споразума о смањењу цијена услуга роминга у јавним мобилним комуникационим мрежама у региону усаглашен и да дефинише и регулисање малопродајних и велепродајних цијена.

На скупу у Скопљу, осим српске делегације и представника земље домаћина, учествовали су представници БиХ, Црне Горе, Албаније и Грчке, као и генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу и европски комесар за дигиталну економију и друштво Марија Габријел. /крај/дм