latinica  ћирилица
20/02/2019 |  11:32 ⇒ 12:26 | Аутор: СРНА

Српска много урадила на повратку расељених и избјеглих

У Републици Српској урађено је много активности у реализацији повратка расељених и избјеглих лица, оцијенио је данас у Добоју члан Вијећа народа Републике Српска Давор Чордаш.
Чордаш у Добоју - Фото: СРНА
Чордаш у ДобојуФото: СРНА

Чордаш је навео да је доста посла и остало да се уради, те да су то углавном пројекти са нивоа БиХ када је ријеч о регионалним стамбеним програмима и такозваном ЦЕФТ два програму за распуштање колективних и алтернативних смјештаја.

Он је оцијенио да акценат више није на перспективи повратка, већ повратника.

- Данас је питање како наши повратници, који су се вратили прије 15-20 година, могу опстати, не само овдје, већ у цијелој БиХ - рекао је Чордаш новинарима прије почетка годишњег форума "Стање и перспективе повратника у Републику Српску", који у Добоју организује Министарство расељених особа и избјеглица ФБиХ.

Чордаш је рекао да није важно само направити кућу повратнику, него се отварају нове економске теме.

- Када говорите о одрживости повратка, ту су сада нове теме и пројекти. Више нема приче да се помаже људима са неколико хиљада КМ или са пластеником, већ морамо кренути са програмима гдје ће људи сами кренути са пројектима - оцијенио је Чордаш.

Министар расељених особа и избјеглица ФБиХ Един Рамић рекао је да је суштина проблема повратника иста у Републици Српкој и ФБиХ.

Он је истакао да је и даље у фокусу одрживи повратак у локалне заједнице.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић оцијенио је да је за реинтеграцију у БиХ значајна реализација Анекса седам Дејтонског мировног споразума, са акцентом на уклањање дискриминације у запошљавању повратника, образовању и употреби матерњег језика, као и јачање институција БиХ.

Џаферовић је рекао да се БиХ данас сусреће и са одласком младих и формираних породица, а као узрок наводи нестабилну политичку ситуацију у БиХ и недостатак посла.

У Добоју се данас одржава годишњи форум "Стање и перспективе повратника у Републику Српску", на којем се кроз четири панела разматрају перспективе грађанског организовања повратника, одговорност према заједници, повратници и образовни систем, те одрживи економски развој повратника.

Форуму присуствује потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић, као и други носиоци јавних функција у Републици Српској и ФБиХ.