latinica  ћирилица
20/02/2019 |  11:39 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

Брчко: Фискализација одгођена по трећи пут

У Брчком је трећи пут одложена фискализација на два мјесеца, јер приједлози у владајућим странкама, нису усклађени са рјешењима у Републици Српској и ФБиХ. Приједлог владе да се одређене дјелатности не опорезивају, опозиција сматра неспособношћу владајућих странака да управљају привредним и политичким процесима.

Примјена Закона о фискализацији у Брчком и у трећем покушају није успјела. Када је овог мјесеца требало да почне опорезивање, Влада и већина посланика у Скупштини су процијенили да би од опорезивања било добро изузети трговину на велико, угоститељство, игре на срећу, услуге у јавном здравству и адвокатску дјелатност.

- Наш је приједлог био да да се обави некаква цјеловита расправа о свим захтјевима за изузеће и да се ту заузме јединствен став - поручује Синиша Милић, градоначелник Дистрикта. 

Треће одлагање фискализације и измјена Закона о фискализацији, за опозицију је неспособност власти да се супротстави моћним привредницима, на чији захтјев се и тражи изузеће од опорезивања. Тврде да постојећи закон не треба мијењати.

- У сваком склучају је позитиван, смањује сиву зону пословања и сад' многобројни захтјеви за изузимање из фискализације изузимају захтјеве за рестрикцију смањења тих, односно задржавање сиве зоне у неким областима у неким професијама, што прије свега није праведно - поручује др Милан Пурић, посланик СДС-а у Скупштини Дистрикта.

У владајућим странкама то негирају, и наводе да је једини разлог одлагања фискализације, анализе истих закона у Републици Српској и Федерације БиХ, након које би се у закон уврстила најбоља рјешења за дистрикт Брчко. Нових одлагања неће бити, тврде они.

- До 15. априла је крајњи рок, ту не смије бити никаквог одлагања, крајњи рок да се почне са увођењем фискализације у Брчко дистрикту, постоји расположење свих, нико не бјежи од тога, само је циљ да то рјешење буде усклађено са оним рјешењима која постоје у ентитетима - напомиње Синиша Голић, посланик ПДП-а у Скупштини Дистрикта.

Како ће коначно изгледати брчански закон о фискализцији биће познато до 15. априла, када је планирано усвајање и почетак примјене. Први резултати биће познати половином маја, очекују у Пореској управи.